Δημοτικό Κολυμβητήριο Νέας Σμύρνης:Τι συμβαίνει με τα ΑμεΑ;

Δημοτικό Κολυμβητήριο Νέας Σμύρνης:Τι συμβαίνει με τα ΑμεΑ;

Σε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα αποκλεισμού των ΑμεΑ από το Δημοτικό Κολυμβητήριο Νέας Σμύρνης, προέβει η Ενωμένη Κίνηση Γονέων ΑμεΑ Νέας Σμύρνης, που δημιουργήθηκε με απώτερο σκοπό την διεκδίκηση της ίσης αντιμετώπισης των ΑμεΑ από το Δήμο της πόλης μας. Σύμφωνα με μέλη της παραπάνω κίνησης, έπειτα από άκαρπες προσπάθειες συνεργασίας με την Δημοτική Αρχή, σχετικά με το θέμα της ομαλής πρόσβασης των ΑμεΑ δημοτών και ετεροδημοτών, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, το σοβαρό αυτό ζήτημα κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό αλλά και σε αρκετούς φορείς που μπορούν να συμβάλλουν στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και στην αποκατάσταση της ισότητας στην αντιμετώπιση των ΑμεΑ στην πόλη μας.

Το όλο ζήτημα, αφορά στην χρήση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Νέας Σμύρνης από ΑμεΑ, για θεραπευτική κολύμβηση είτε για κινητικές είτε για ψυχοσυναισθηματικές παθήσεις, που είναι στις περισσότερες περιπτώσεις επιβεβλημένη για την υγεία και την ομαλή διαβίωση των ανθρώπων αυτών. Η θεραπευτική κολύμβηση είναι εξατομικευμένη και εφαρμόζεται 2-3 φορές την εβδομάδα.

Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Νέας Σμύρνης, είναι ισόγειο, κλειστό, διαθέτει μικρή και μεγάλη πισίνα με την κατάλληλη θερμοκρασία για θεραπευτική κολύμβηση, έχει διαβαθμισμένο βάθος που βοηθά πολύ τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και επίσης διαθέτει αναβατόριο, πάρκινγκ και αποδυτήρια ειδικά διαμορφωμένα για ΑμεΑ.

Οι εξαιρετικές αυτές υποδομές που έχουν προβλεφθεί, δημιουργούν ένα χώρο απόδρασης από το βαρύ καθημερινό πρόγραμμα αυτών των ανθρώπων και μάλιστα είναι το μοναδικό κολυμβητήριο στους όμορους Δήμους των Νοτίων Προαστίων που διαθέτει αυτές τις προδιαγραφές.

Σύμφωνα με την Ενωμένη Κίνηση Γονέων ΑμεΑ Νέας Σμύρνης, η δημοτική αρχή δημιουργεί κωλύματα στη χρήση του κολυμβητηρίου από ανθρώπους με αναπηρία, είτε μέσω της αδικαιολόγητης γραφειοκρατίας στις αιτήσεις εγγραφής στο κολυμβητήριο, είτε μέσω των περιορισμένων ωρών λειτουργίας του κολυμβητηρίου που προσφέρονται για χρήση από τους ΑμεΑ (καθημερινές 14:00 με 15:00 ), καθώς δεν λαμβάνεται υπόψιν ότι οι άνθρωποι αυτοί πηγαίνουν σχολείο ή εργάζονται και άρα θα έπρεπε ισότιμα να έχουν ένα πιο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας.

Τέλος, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα σύμφωνα με την Ενωμένη Κίνηση Γονέων ΑμεΑ Νέας Σμύρνης, είναι ότι ο δήμος αποκλείει από τη χρήση του κολυμβητηρίου τους ετεροδημότες ΑμεΑ. Θα ήταν σκόπιμο κάποιος υπεύθυνος από τη Δημοτική Αρχή να πάρει θέση απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Αν ισχύει ο αποκλεισμός αυτός, θα ήταν καλό η δημοτική αρχή να λάβει υπόψιν, ότι οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα από όμορους δήμους αλλά και άλλες κοντινές περιοχές, δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν με ευχέρεια μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλες πισίνες ανάλογων προδιαγραφών. Η συγκεκριμένη πρόσβαση στο κολυμβητήριο του Δήμου μας σε ετεροδημότες ΑμεΑ αποτελεί μια σπουδαία κοινωνική παροχή με σημαντικά κοινωνικά μηνύματα, όταν μάλιστα άλλοι δήμοι όπως της Γλυφάδας και ο δήμος Αμαρουσίου, που διαθέτουν κολυμβητήρια κατάλληλα σχεδιασμένα για ΑμεΑ, δίνουν ελεύθερη πρόσβαση σε ετεροδημότες. Με σωστό προγραμματισμό και τήρηση συγκεκριμένων ωραρίων λειτουργίας και πρόσβασης σε ΑμεΑ, θα μπορούσε να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία του κολυμβητήριου τόσο για τους δημότες της πόλης μας όσο και για τους ετεροδημότες που έχουν ανάγκη για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Με την κίνηση αυτή, οι γονείς των ΑμεΑ ζητούν την άμεση αποκατάσταση της άδικης κατά τη γνώμη τους μεταχείρισης των παιδιών που ανήκουν σε αυτή την ευπαθή ομάδα και την ίση αντιμετώπιση τους από έναν σημαντικό φορέα όπως ο Δήμος Νέας Σμύρνης, καθώς το ζήτημα αυτό έχει υπερτοπική σημασία και αποτελεί θέμα ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας.

Δελτίο Τύπου Ενωμένης ΚίνησηςΓονέων ΑμεΑ:

https://nevronas.gr/apokleismos-amea-apo-tin-chrisi-toy-dimotikoy-kolymvitirioy-n-smyrnis/?fbclid=IwAR0r_ScgyP9k8T3UGh0AW0FaJhw0BY4sbziRRphuzvcHhqn_preChP36NbY

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *