Τι είναι οι καφέ κάδοι;

Τι είναι οι καφέ κάδοι;

Ως φοιτητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχω παρακολουθήσει διαλέξεις για την κομποστοποίηση και έχω διδαχθεί αρκετά πράγματα γύρω από αυτήν. Στο άκουσμα, λοιπόν, της ανακοίνωσης του Δήμου για την έναρξη προγράμματος κομποστοποίησης, εδώ και κάποιους μήνες, χάρηκα ιδιαιτέρως. Ταυτόχρονα, όμως, προβληματίστηκα. Πόσοι άραγε από τους δημότες της Νέας Σμύρνης γνωρίζουν τι είναι αυτή η διαδικασία, πώς διενεργείται, πού αποσκοπεί και το κυριότερο, πώς μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή;
Κομποστοποίηση με λίγα λόγια, είναι η διαδικασία με την οποία τα οργανικά υλικά μετατρέπονται σε λίπασμα(κομπόστ). Πως γίνεται αυτό; Βακτήρια, μύκητες και άλλα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, θερμότητα και νερό, καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής, μας δίνει το λεγόμενο κομπόστ, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα λιπάσματα για κάθε κήπο.
Μια νέα μορφή ανακύκλωσης, πρωτόγνωρη για πολλούς, προσπαθεί να εφαρμοστεί στην πόλη μας. Καφέ κάδοι έχουν αρχίσει να τοποθετούνται και να παραδίδονται περισσότερο σε καταστήματα εστίασης και λιγότερο σε κοινόχρηστους χώρους. Έτσι, η συγκομιδή των απαραίτητων υλικών για κομποστοποίηση θα γίνεται πιο υπεύθυνα, καθώς δεν θα δύναται ο κάθε περαστικός, όπως συχνά συμβαίνει με τους κοινούς κάδους ανακύκλωσης, να πετάει υλικά που δεν προβλέπεται σε λάθος κάδο. Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι καφέ κάδοι που έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους, είναι κλειδωμένοι με λουκέτο. Μιλάμε πάντα για μικρό αριθμό κάδων, τους οποίους πολύ πιθανόν αρκετοί να μην έχουν παρατηρήσει.
Ένα αρκετά φιλόδοξο εγχείρημα του Δήμου Νέας Σμύρνης, ο οποίος, όμως, δεν έχει καταφέρει ακόμα, να βρει τα πατήματά του στον τομέα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης. Θα κάνει η κομποστοποίηση τη διάφορά; Δεν θέλω να προτρέχω και να κινδυνολογώ, αλλά αν ήταν στο χέρι μου πρώτα θα βελτίωνα τη λειτουργικότητα των υπηρεσιών καθαριότητας και ανακύκλωσης και έπειτα θα επιχειρούσα μία τόσο σημαντική και δύσκολη δράση, όπως η κομποστοποίηση.
Σε κάθε περίπτωση, τί πρέπει να ξέρετε για να βοηθήσουμε όλοι μαζί να πετύχει η δημοτική κομποστοποίηση; Ένα μόνο πράγμα. Τι απορρίπτουμε στους καφέ κάδους και τι όχι


Τι βάζουμε στους καφέ κάδους;

Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια
Κρέας – ψάρι – θαλασσινά (και τα κόκκαλα)
Αυγά (και τα τσόφλια)
Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια
Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά
Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι
Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι)
Ξηροί καρποί και περιβλήματα
Κουκούτσια ελιάς
Κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν
Πριονίδι, ροκανίδι
Στάχτη καυσόξυλων
Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)

Τι ΔΕΝ βάζουμε στους καφέ κάδους;

Γόπες τσιγάρων
Τροφές και περιττώματα ζώων
Πλαστικά, γυαλιά, μεταλλικά
Μπαταρίες
Γυαλιστερά χαρτιά (π.χ. περιοδικά)
Συσκευασίες κάθε είδους (μπαίνουν στον μπλε κάδο)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *