Η Αλήθεια για το πάρκο σκύλων Δεξαμενής. Δελτίο τύπου 'Οι Φίλοι περιοχής Δεξαμενής Νέας Σμύρνης'
Δελτίο τύπου :

Η αλήθεια για τα δυο πάρκα σκύλων στην πλατεία Δεξαμενής Νέας Σμύρνης

Αναφορικά με Δελτίο Τύπου του Δήμου Νέας Σμύρνης, σχετικά με το κλείσιμο των πάρκων σκύλων που δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά και τη συνέντευξη της Δημοτικής Συμβούλου κυρίας Κλαίρης Δεληγιάννη στο NSTV και στον δημοσιογράφο κύριο Πετρόπουλο, στις 18/11/21, οι Φίλοι περιοχής Δεξαμενής Νέας Σμύρνης ενημερώνουν για τα παρακάτω, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της πραγματικότητας.

Α. ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ · Τα 2 (και όχι 1) πάρκα σκύλων, (ένα για τα μικρόσωμα και ένα για τα μεγαλόσωμα ζώα), δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020 στο πάρκο Δεξαμενής Νέας Σμύρνης, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30/10/2019, η οποία στηρίχτηκε στο Νόμο 4235/14, που αφορούσε ωστόσο την δυνατότητα των Δήμων για δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων.

· Επομένως ελέγχεται ως ανακριβής η διατύπωση του Δήμου ότι «δεν υπήρξε ως εκ τούτου κάποια νομική διαδικασία που δεν τηρήσαμε», την οποία επανέλαβε και η κυρία Δεληγιάννη στη συνέντευξή της, δεδομένου ότι για την απόφαση στηρίχτηκαν σε άσχετη νομοθεσία, κάτι που δεν αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Δήμου.

Β. ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

Δημιουργείται συνεπώς το ερώτημα αν και κατά πόσον η μέχρι τότε απουσία νομικού πλαισίου έδινε το δικαίωμα στο Δήμο να δημιουργήσει 2 πάρκα σκύλων που:

1) Έχουν έκταση 1.130 τμ, καταλαμβάνοντας σχεδόν το 40% κοινόχρηστου πάρκου συνολικής έκτασης 2. 995 τμ, και αίροντας ολοκληρωτικά το χαρακτήρα του κοινόχρηστου. 2) Η οριοθέτησή τους έγινε με καγκελλόφρακτη περίφραξη ύψους 1,60 μέτρων, σε έκταση που είχε χαρακτηρισθεί το 2017 από τον ίδιο το Δήμο προς την Υπηρεσία Πολιτικής προστασίας ως χώρος καταφυγής του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού. Τα παραπάνω ερωτήματα απαντήθηκαν και επιβεβαιώθηκε περίτρανα η μη συμμόρφωση με τους πολεοδομικούς κανονισμούς με τις εκθέσεις αυτοψίας που πραγματοποίησαν στελέχη της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης Αττικής στις 31/3/2021, που εσκεμμένα και συστηματικά παραλείπουν να αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Δήμου, σύμφωνα με τις οποίες

«α) η διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου για πάρκο σκύλων και β) η μεταλλική περίφραξη έγιναν άνευ αδείας και κατά παράβαση των πολεοδομικών διατάξεων»,

εντέλλοντας τους αρμόδιους φορείς για συμμόρφωση με τις υφιστάμενες πολεοδομικές διατάξεις ( α) Σφράγιση του ακινήτου για αόριστο χρονικό διάστημα β) η κατασκευή είναι αυθαίρετη και ως εκ τούτου κατεδαφιστέα) .

Γ. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

· Τον συγκεκριμένο χώρο χρησιμοποιούσαν από παλιά κάποιοι κηδεμόνες σκύλων, μια και αποτελεί μια από τις λίγες ελεύθερες περιοχές για πρόσβαση με κατοικίδια στη Νέα Σμύρνη, και με δεδομένο ότι ο Δήμος, για άγνωστους σε εμάς λόγους, έχει απαγορεύσει την πρόσβαση σκύλων στο κατά πολύ μεγαλύτερο Άλσος.

· Ποτέ πριν όμως δεν είχε δημιουργηθεί πρόβλημα για τους περίοικους, κάτι που επισήμανε στη συνέντευξή της και η κυρία Δεληγιάννη, γιατί ο χώρος δεν διέθετε περίφραξη, και ως εκ τούτου οι λίγοι κηδεμόνες προσέρχονταν με τα κατοικίδια δεμένα, και για πολύ μικρότερο διάστημα παραμονής.

· Η μετατροπή σε περιφραγμένο πάρκο σκύλων είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των επιπέδων θορύβου και λοιπών περιβαλλοντικών οχλήσεων, κάτι που αποδεικνύεται μέσα από σχετικές μελέτες που πραγματοποιήσαμε με πιστοποιημένους φορείς, και που προκάλεσε δρ