Ήξερες ότι;

Ήξερες ότι;

* Η Νέα Σμύρνη είναι πολυπληθές προάστιο της Αθήνας και δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών του νομού Αττικής.

*Έχει πληθυσμό 73.076 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, και έκταση όπου ανέρχεται σε 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

* Το 1827 στη Γ΄ Εθνοσυνέλευση Τροιζήνας, για πρώτη φορά τέθηκε θέμα δημιουργίας περιοχής με το όνομα Νέα Σμύρνη. Το αίτημα τέθηκε από 283 «ελεύθερους Σμυρναίους» (όπως αυτοπροσδιορίζονταν), οι οποίοι κατοικούσαν στο Ναύπλιο και στην Αθήνα και ζητούσαν «τόπον δια να κατοικήσουν, εγείροντες ιδιαιτέραν Πόλιν». Αυτό το αίτημα εγκρίθηκε, η «πόλις απεφασίσθη να ονομασθή Νέα Σμύρνη» και η τοποθεσίας της να είναι στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου. Δεν υλοποιήθηκε τελικά.

* Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922-1923, η κυβέρνηση αποφάσισε την κατασκευή συνοικισμού για τους πρόσφυγες από τη Σμύρνη στην περιοχή και η οικοδόμησή του άρχισε το 1926. Το 1928 είχε πληθυσμό μόλις 210 κατοίκων. Μέχρι το 1933, η περιοχή αναπτύχθηκε σε πραγματική πόλη, με πληθυσμό 6.500 κατοίκων, ο οποίος έφτασε τους 15.000 κατοίκους πριν το 1940.

* Η Νέα Σμύρνη έγινε Δήμος με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την απελευθέρωση, το 1944.

* Η Νέα Σμύρνη αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη κοινότητα το 1934, με πρώτο πρόεδρο τον Α. Καρύλλο, ο οποίος διατηρήθηκε στο αξίωμα και επί γερμανικής κατοχής

* Το Άλσος, ένα επίσης χαρακτηριστικό σημείο της πόλης μας έχει έκταση 50.000τμ. Το Άλσος φυτεύτηκε το 1924, όταν υπουργός Γεωργίας ήταν ο Αλ. Παπαναστασίου και εκεί διοργανώθηκαν οι «Αγροτικές Γιορτές» και τα «Ανθεστήρια».

* Το «Ιωσηφόγλειο» ορφανοτροφείο αρρένων κτίστηκε από τον μικρασιάτη τραπεζίτη και επιχειρηματία Χαράλαμπο Ιωσηφόγλου, στη Λ. Συγγρού, σε έκταση 8.415 τ.μ. που παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο. Η οικοδόμηση του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1929 και το ορφανοτροφείο άρχισε να λειτουργεί το 1932. Σκοπός του ιδρύματος ήταν η φιλοξενία ορφανών αγοριών προσφυγόπουλων.

* Τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου του Πανιωνίου έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου 1940. Νωρίτερα, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πραγματοποιήθηκαν σε αυτό, οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί αγώνες, τα έσοδα των οποίων προσφέρθηκαν για τις εργασίες επισκευής του τορπιλισμένου πλοίου “Έλλη”.

* Ο ξεριζωμένος από τη Σμύρνη Πανιώνιος, στεγάστηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο από το 1922 και μετά.

* Το Νοέμβριο του 1937, σε κοινή συνεδρίαση, το ΔΣ του Πανιωνίου υπό τον πρόεδρο Δημήτρη Καραμπατη και το συμβούλιο της τότε Κοινότητας Νέας Σμύρνης υπό τον κοινοτάρχη Αθανάσιο Καρύλλο, συμφώνησαν να μεταφερθεί ο σύλλογος στη Νέα Σμύρνη και όρισαν ως χώρο ανέγερσης του Γυμναστηρίου έκταση 18,3στρεματων νότια του Ασύλου Άγιος Ανδρέας.

* Το ρεκόρ εισιτηρίων σε αγώνα του Πανιωνίου εντός της έδρας του, είναι 20.950 και σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1974 για τον ποδοσφαιρικό αγώνα για το πρωτάθλημα Εθνικής Πανιώνιος-Παναθηναικος

* Το Ίδρυμα Απόρων Κορασίδων “Εθνική Στέγη” ιδρύθηκε ως προσφυγικό ορφανοτροφείο το 1922 από τον “Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας”. Από το 1932 ως το 1988 λειτούργησε ως ορφανοτροφείο. Στη συνέχεια και μέχρι σήμερα λειτουργεί ως δημοτικός παιδικός σταθμός, ενώ στεγάζει και άλλες δράσεις.

 

* H Κεντρική Πλατεία Ν.Σμύρνης είναι μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ελλάδας, έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων μαζί με τον πεζοδρομημένο περίγυρο. Είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης μας!

*Η πλατεία Νέας Σμύρνης συμπεριελήφθη στο πρώτο πολεοδομικό σχέδιο στα τέλη της δεκαετίας 1920-30 . Από το 1938 ξεκίνησε η δενδροφύτευση του περίγυρού της, Το εσωτερικό της αποτελούσε μια τεράστια επίπεδη αλάνα, μορφή που είχε ως το 1970.

* Η ανάπλαση της πλατείας ξεκίνησε το 1968, επί δημαρχίας Αθ. Παπαθανασίου. Φτιάχτηκαν έξι λίμνες που επικοινωνούν με μικρούς καταρράκτες και σιντριβάνια, μικρά γεφύρια, τουριστικό περίπτερο, παιδικές γωνιές, αγάλματα κλπ. Η μελέτη και η επίβλεψη της διαμόρφωσης έγιναν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Γ. Λεονάρδου και Λ. Καλαβύτη. Τ

* Η αναμνηστική στήλη ύψους 15 μέτρων, (το γνωστό ως παλούκι) είναι έργο του γλύπτη Βάσου Καπάνταη, με ανάγλυφες παραστάσεις που συνδέουν τη Νέα Σμύρνη με τη μικρασιατική Σμύρνη.

* Στη θέση που είναι κτισμένη η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, είχε αρχικά κατασκευαστεί ξύλινη παράγκα, για να εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες των πρώτων κατοίκων που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Σμύρνη.

* Τα εγκαίνια της εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής, έγιναν στις 27 Οκτωβρίου 1940, πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι εργασίες ανέγερσης του ναού, που έγιναν από τον αρχιτέκτονα κ. Δεμίρη, σε χώρο που παραχωρήθηκε από το ελληνικό δημόσιο, γι αυτό το σκοπό.

* Το κωδωνοστάσιό της Αγίας Φωτεινής αποτελεί ακριβές αντίγραφο αυτού που βρισκόταν στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης μέχρι την Καταστροφή του 1922.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *