Όλη η αλήθεια για ΑμεΑ και Κολυμβητήριο!

Όλη η αλήθεια για ΑμεΑ και Κολυμβητήριο!

Στην εκπομπή «Κάντο Πράξη» του NStv που αναρτήθηκε στις 26/05, καλεσμένος του Χρόνη Ντάγιου και του Γιώργου Βαλασκατζή, υπήρξε ο Ιορδάνης Αποστολίδης, εκπρόσωπος των ΑΜΕΑ και πρώην πρόεδρος του Πανιωνίου (το διάστημα 1993-2003). Στη συνάντησή τους, προέκυψε ένας γόνιμος διάλογος που, κατ’ εμέ, λύνει αρκετές απορίες αναφορικά με το θέμα της προκλητικής στάσης που διατηρεί η σημερινή δημοτική αρχή, παραγκωνίζοντας τα ΑΜΕΑ από το κολυμβητήριο Αρτάκης. Το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο εδώ και περίπου ένα χρόνο, καθώς η δημοτική αρχή παρατείνει διαρκώς το περιθώριο λήψης μίας απόφασης.

Κατά τον κύριο Αποστολίδη, το πρόβλημα ουσιαστικά ξεκινά το Σεπτέμβριο του 2019, όταν και ο αντιδήμαρχος Διονύσης Κονιδάρης καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου της διοίκησης του κολυμβητηρίου, αλλάζοντας τα δεδομένα λειτουργίας. Το συγκεκριμένο κολυμβητήριο είναι προσβάσιμο στα ΑΜΕΑ, διαθέτει αναβατόριο, πάρκινγκ και ειδικά διαμορφωμένο χώρο αποδυτηρίων. Ο κύριος Αποστολίδης, αναφέρει: «Βρέθηκα με το δήμαρχο, που δέχτηκε να με δει, για να λυθεί το πρόβλημα, μάς είχαν παραχωρήσει μία ώρα, 14:00-15:00 το μεσημέρι – λες και τα παιδιά αυτά δεν τρώνε, δεν έχουν άλλες δραστηριότητες, δε φοιτούν σε σχολείο. Ο Τζουλάκης με διαβεβαίωσε πως θα λυθεί το πρόβλημα…δεν έγινε τίποτα. Ειπώθηκε, μάλιστα, σε δημοτικό συμβούλιο πως έρχονται πολλοί γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ απ’ άλλες περιοχές, ως παράπονο… από την Πεύκη, το Μαρούσι. Έτυχε – δεν προσχεδιάστηκε – το συγκεκριμένο κολυμβητήριο να εξυπηρετεί και παιδιά ΑΜΕΑ κι οι γονείς διανύουν μεγάλες αποστάσεις και τρώνε τόση κίνηση, για να φτάσουν Νέα Σμύρνη, να δώσουν λίγη χαρά στα παιδιά τους – να νιώσουν κάπως διαφορετικά, να ξεφύγουν. Και στο Μίλωνα και στον Πανιώνιο είναι έρχονται παιδιά από άλλες περιοχές, γιατί τέτοια διάκριση στα ΑΜΕΑ;»

Ο κύριος Ιορδάνης συνεχίζει: «Παρακολουθούσαμε, οι γονείς ΑΜΕΑ, κάθε δημοτικό συμβούλιο, δημιουργήσαμε σύλλογο για να βρουν μια λύση και δεν έγινε τίποτα, ίσως υπήρξαν και σκληρότερες αντιμετωπίσεις! Πριν το 2019 υπήρχαν 110 άτομα ΑΜΕΑ – μη σάς φαίνεται μεγάλος ο αριθμός…τα παιδιά αυτά έρχονται λίγες φορές το μήνα και δεν προπονούνται αγωνιστικά, μα θεραπευτικά – κι εκείνοι μείωσαν τον αριθμό! Εν τω μεταξύ, οι προπονητές αμείβονται από τους γονείς, ΥΠΑΡΧΕΙ κι ο εθελοντισμός όμως! Κάποιοι προπονητές το κάνουν εθελοντικά, δεν παίρνουν λεφτά από γονείς που ξέρουν ότι δεν μπορούν να τα δώσουν – ο κ. Κονιδάρης σε δημοτικό συμβούλιο είπε ότι παίρνουν και 70€ την ώρα…! Από διαφωνία σε διαφωνία, και “θα το πάμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο”…από Οκτώβρη έφτασε Μάιος και πάλι η απόφαση δε λήφθηκε. Θα μιλήσουν με τους συλλόγους δήθεν – το κολυμβητήριο δεν ανήκει στους συλλόγους όμως. Τώρα, αντί για 14:00-15:00μμ, έδωσαν πρωινές ώρες, όλο το πρωί. Όμως… κάποια παιδιά έχουν σχολείο, κάποιοι γονείς δουλεύουν, δεν μπορούν να μετακινήσουν τα παιδιά. Για τη μεγάλη πισίνα έδωσαν και 6-7 το απόγευμα. Για τη μικρή δε γίνεται τώρα, γιατί ανοίγουν πάλι όλα και θα έρχονται πολλά παιδιά – δε χωρούν τα ΑΜΕΑ.»

Σχετικά με τη στάση του Πανιωνίου και της δημοτικής αρχής, σχολιάζει: «Θα στεναχωρηθώ πολύ, αν ληφθεί μια απόφαση εις βάρος των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και από τον Πανιώνιο. Ο Πανιώνιος είναι πρότυπο, είναι ιδέα, πρέπει παντού να δείχνει αυτό που έχουν γράψει, που έχουν κάνει άνθρωποι 120-130 χρόνια τώρα. Το ίδιο και ο Μίλωνας, που έχει γράψει την ίδια ιστορία. Αρχικά, ούτε ο πρόεδρος του Πανιωνίου ούτε του Μίλωνα, είχαν κάποιο πρόβλημα. Δεν υπήρχε θέμα και ξαφνικά αρχίζουμε και λέμε, θα έχουμε 36-37 παιδιά…πού θα μπει το ΑΜΕΑ; Στις ώρες αιχμής : 15:00-19:00 (που και οι γονείς πολλές φορές αποφεύγουν να φέρνουν τα ΑΜΕΑ παιδιά εκείνη την ώρα, γιατί δε βρίσκουν πάρκινγκ κτλ) , άντε να είναι δύο τρία παιδιά ΑΜΕΑ. Και ο δήμαρχος στα δημοτικά συμβούλια, έλεγε ότι επεμβαίνω συνέχεια. Ήρθαν και είπαν ότι θα έχουν δύο προπονητές από το δήμο και μια διαδρομή – τι να την κάνουν τα ΑΜΕΑ; Κερασάκια είναι αυτά, για εντυπωσιασμό. Στη διαδρομή, αν μπει και το παιδί ΑΜΕΑ αισθάνεται διαφορετικά, που είναι με τα “φυσιολογικά” παιδιά και το άλλο παιδί, το φυσιολογικό, δεν το δείχνει στο δρόμο και λέει “μαμά, τι έχει αυτό;”, εξοικειώνεται. Το παιδί μου κάνει χορό με το καρότσι του, παραστάσεις στο Νιάρχος – γιατί υπάρχουν εθελοντές!! Θα νοιαστούν, θα δεθούν με το παιδί, μπορεί να βγουν και για ποτό ή φαγητό μαζί.» «Δεν υπάρχει πρόνοια, δεν ασχολείται η πολιτεία κι ούτε και ο δήμος μας, στην προκειμένη. Όλα είναι ψήφοι, δεν υπολογίζουν τα ΑΜΕΑ. Τη Δευτέρα έχουν δημοτικό συμβούλιο… Όλη η αντιπολίτευση μας στηρίζει και στηρίζει την πρότασή μας, που είναι στο ωράριο μετά τις τρεις, να υποχρεώνει ο δήμος τους συλλόγους, σε ένα χαρτί, στο συμβόλαιο, να φιλοξενούν παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες, με συνεργασία των προπονητών.»

«Όλο το χειμώνα δε γινόντουσαν αγωνιστικές προπονήσεις, κι εκείνο το διάστημα που επιτρεπόταν να πηγαίνουν τα ΑΜΕΑ, ο Κονιδάρης είχε κλειστό το κολυμβητήριο.»

«Θα δούμε τη Δευτέρα – και δεν το λέω απειλητικά. Δεν κάνουμε πίσω, εγώ και οι άλλοι γονείς, θα διεκδικήσουμε και θα παλέψουμε. Θα πρέπει με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου να γίνει αυτός ο σχεδιασμός. Να δημιουργηθεί μία επιτροπή με ευαισθησίες για να αποφασίζει. Στου Φεβρουαρίου το δημοτικό συμβούλιο ειπώθηκε πως “δεν είναι ωραίο να υπάρχουν και παιδιά ΑΜΕΑ μέσα…ε, δεν είναι ωραίο!”… Οι γονείς των ΑΜΕΑ πολλές φορές κρύβουν το πρόβλημα, εγώ το αντιμετώπισα όταν γεννήθηκε ο Μάριος μου…”μην το πείτε, μην το μάθουν”. Είναι ένας αγώνας που τελειώνει μόνο όταν κλείνουν τα μάτια τους οι γονείς… Εδώ, πίστευαν ακράδαντα, πως δε θα υπήρχαν αντιδράσεις – υπάρχουν όμως. Δημιουργούν θέμα για να έχουν θέμα, εκεί που δεν υπάρχει! Αυτή η πόλη, η Νέα Σμύρνη, ας δώσει το παράδειγμα, που θέλει να είναι πρότυπο, που έχει αυτήν την ιστορία…»

Ελπίζουμε οι γονείς των ΑΜΕΑ κι όλοι οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες να δικαιωθούν στο σπουδαίο κοινωνικό αγώνα τους κι οι αρμόδιοι να αρχίσουν να φέρονται όπως αρμόζει στις θέσεις τους και στην ανθρώπινη φύση τους – με αξιοπρέπεια, ενσυναίσθηση κι ανθρωπιά.


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *