Α.Ο.Ν.Σ Μίλων: Η ιστορία του συλλόγου που αποτελεί καμάρι για τη Νέα Σμύρνη

Α.Ο.Ν.Σ Μίλων: Η ιστορία του συλλόγου που αποτελεί καμάρι για τη Νέα Σμύρνη

Λίγα μόλις μέτρα από την κεντρική μας Πλατεία, συναντάμε τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του έτερου Ιστορικού αθλητικού συλλόγου της Νέας Σμύρνης, του Α.Ο.Ν.Σ Μίλωνα.

Όσοι γνωρίζουν την ιστορία του Μίλωνα, ξέρουν πολύ καλά ότι ο σύλλογος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ίδρυση του Δήμου Νέας Σμύρνης, αφού δημιουργήθηκε το 1928 ως ο πρώτος «Αθλητικός Όμιλος Νέας Σμύρνης», μόλις δύο χρόνια μετά την άφιξη των πρώτων προσφύγων της Μικράς Ασίας και της Σμύρνης στην περιοχή. Άνθρωποι διωγμένοι από τον τόπο τους, με όνειρα και ελπίδα για μια καινούρια αρχή, δραστηριοποιήθηκαν και προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια νέα καθημερινότητα, στην οποία ο αθλητισμός θα είχε ξεχωριστή θέση.

Μερικά χρόνια αργότερα, στη δεκαετία του 1950, ήρθε στη Νέα Σμύρνη ένα δεύτερο κύμα προσφύγων, οι Αιγυπτιώτες, φέρνοντας τη δική τους κουλτούρα και ιστορία αλλά και τη σημαντική τους παρουσία στον αθλητισμό που ήταν γνωστή στα Αραβικά εδάφη. Έτσι στον Α.Ο.Ν.Σ προστέθηκε και το όνομα Μίλων, από τον θρυλικό αθλητή της πάλης, τον Μίλωνα τον Κροτωνιάτη.

Η συνένωση αυτών των δύο προσφυγικών ρευμάτων, δημιούργησε έναν σύλλογο με ιδιαίτερη κουλτούρα, με ιστορική παρακαταθήκη και με αξιοσημείωτη πορεία που μεγάλωνε και αναπτυσσόταν παράλληλα με την Πόλη της Νέας Σμύρνης.

Η πρώτη επίσημη παρουσία του συλλόγου στο μπάσκετ ήταν το 1939-40 στο πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς. Η πρώτη αγωνιστική διάκριση, της ομάδας ήταν το 1947-48 που κατέλαβε την 3η θέση στο πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς Β’ κατηγορίας, ενώ την επόμενη χρονιά, 1948 – 49 αναδείχθηκε Πρωταθλητής της ίδιας διοργάνωσης. Ο Μίλωνας έχει να επιδείξει δύο συμμετοχές στην Α1 (1993,2000) και είναι η 4η σε σειρά συμμετοχών ομάδα στην Α2. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μίλωνας αποτελεί ιδρυτικό μέλος της της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Ο Μίλωνας διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις από το 1963 και ένα από τα τρία πρώτα Κλειστά Γυμναστήρια, που κατασκευάστηκαν στην Αθήνα. Το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του συλλόγου, χτίστηκε το 1968 και φέρει το όνομα του παλιού αθλητή και επί σειρά ετών Γενικού Γραμματέα του Μίλωνα, Κροίσου Πέρση. Αποτελεί ένα γήπεδο ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και πρωτότυπου σχεδιασμού.

untitled image

Μεγάλοι παίκτες έχουν φορέσει τη φανέλα του Μίλωνα με μεγαλύτερο όλων τον παίκτη του NBA Mitchell Wiggins που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Α1 τη σεζόν 93-94 με τα χρώματα της ομάδας και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Αλλά και εκτός μπάσκετ, ο Μίλωνας έχει να καυχιέται για Ολυμπιακά μετάλλια με τον χρυσό Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα, πανελλήνια πρωταθλήματα βόλεϊ τη δεκαετία του 60 και αρκετές συμμετοχές στην Α1.

Σήμερα ο Α.Ο.Ν.Σ Μίλων, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση συλλόγου, που αν και πέρασε και δύσκολες εποχές, διατηρεί ζωντανό το όραμα του και αποπνέει υγεία. Η διοίκηση του Μίλωνα βαδίζει με πλάνο και προγραμματισμό, επενδύει στις εγκαταστάσεις και στις Ακαδημίες του και συνδυάζει ιδανικά την καινοτομία με την ιστορική του βαρύτητα.

Ο ΜΙΛΩΝΑΣ σήμερα αποτελεί ένα Αθλητικό Σύλλογο με 9 τμήματα διαφορετικών αθλημάτων (μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κολύμβηση, πόλο, ζίου ζίτσου, γενική γυμναστική, ποδόσφαιρο 5Χ5, μπέιζμπολ) και έχει στις τάξεις του περίπου 1.500 μικρούς και μεγάλους αθλητές και αθλήτριες καθώς επίσης και χιλιάδες επισκέπτες. Διαθέτει αγωνιστικά τμήματα σε μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, πόλο, κολύμβηση σε όλες τις ηλικίες και επίπεδα.

Η οικογένεια του Μίλωνα, έχει τον αθλητισμό σε πρώτο πλάνο και έχει πετύχει εξαιρετικά να συνδυάζει σήμερα την εμπειρία των παλιότερων στελεχών του και τις φρέσκες ιδέες των νεότερων παραγόντων κάτι το οποίο δίνει την εικόνα ενός συλλόγου με πλάνο και όραμα. Ενός συλλόγου που έχει καταφέρει μέσα σε δύσκολες εποχές να παραμένει αυτάρκης!

Κύριο μέλημα του συλλόγου είναι να διαμορφώνει από μικρή ηλικία αθλητές με ήθος και ακεραιότητα, πρωταθλητές με φιλοδοξία και στόχους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *