Γιάννης Καρυτινός-Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος “Ο εργοδότης και ο εντολέας μας είναι ο Δημότης”

Γιάννης Καρυτινός-Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος “Ο εργοδότης και ο εντολέας μας είναι ο Δημότης”

Η συντακτική ομάδα του NS Reloaded, φιλοξένησε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση τον Ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο, Γιάννη Καρυτινό. Δείτε παρακάτω όλη τη συνέντευξη που έδωσε στον Γιώργο Βαλασκατζή.

Δύο χρόνια σχεδόν από τις εκλογές και την απόφαση σας να ανεξαρτητοποιηθείτε, κρίνοντας από το έργο της συμπαράταξης Τζουλάκη – Λαρίσση, θεωρείτε ότι πήρατε τη σωστή απόφαση;

Καταρχάς, θα ήθελα να σας ξεκαθαρίσω, ότι η απόφαση περί ανεξαρτητοποίησης μου, από την παράταξη του Γιώργου Λαρίσση, ήταν ειλημμένη από τη στιγμή που ανακοινώθηκε μετεκλογικά, η σύμπραξη με την παράταξη του Δημάρχου. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο νέος εκλογικός νόμος, προβλέπει την συγχώνευση της παράταξης που συμπράττει με την παράταξη της Δημοτικής Αρχής.
Άρα δεν μιλάμε για σύνθεση ή για σύγκλιση προεκλογικών προγραμματικών δηλώσεων, αλλά για πλήρη αφομοίωση! Θα ήθελα δε να σημειώσω, ότι είχα επιλέξει συνειδητά, να ενταχθώ προεκλογικά σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό συνδυασμό και δεν ήθελα ξαφνικά να κληρονομήσω το παρελθόν μιας άλλης πολιτικής παράταξης, χωρίς να έχω προλάβει να δημιουργήσω το δικό μου παρόν. Είμαι ο τελευταίος που θα κρίνω το μέχρι τώρα παραχθέν έργο, από τη σύμπραξη – συγχώνευση, των δύο παρατάξεων! Αυτό θα κριθεί συνολικά, από τους δημότες της πόλης μας τον Οκτώβριο του 2023. Αυτοί θα έχουν τον πρώτο λόγο! Τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι δε ξέρω αν ήταν σωστή ή λάθος η απόφαση μου, άλλωστε αυτό θα κριθεί από την μετέπειτα πορεία μου στα κοινά της πόλης, αλλά σας βεβαιώνω ότι αν γύριζα το χρόνο πίσω, θα έκανα την ίδια επιλογή!

Δεν σας προτάθηκε κάποια θέση από τη συμπαράταξη, από την οποία θα μπορούσατε να έχετε ενεργή συμμετοχή στα κοινά του Δήμου;

Εδώ επιτρέψτε μου να σας απαντήσω παραβολικά… Ξέρετε, ότι ο έρωτας παρόλα τα λάθη του και τα πάθη του, είναι πολύ καλύτερος από το πιο πετυχημένο προξενιό, που για να είναι πράγματι πετυχημένο, πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη προίκα. Ήμουν, είμαι και θα παραμείνω φανατικός οπαδός του έρωτα, σε όλες τις δραστηριότητες και εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής μου.
Σε ότι αφορά την ενεργή συμμετοχή που αναφέρατε, θα ήθελα να διευκρινίσω, ότι δεν έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, την κατάληψη οποιασδήποτε θέσης στη Δημοτική Αρχή. Γνωρίζω Δημότες, που ως φυσικά πρόσωπα, μεμονωμένα ή ανήκοντα σε συλλογικούς φορείς, αναπτύσσουν ιδιαίτερη δραστηριότητα και έχουν αξιοσημείωτη προσφορά στα κοινά της πόλης μας. Η οποιαδήποτε θέση στη διοίκηση της Δημοτικής Αρχής, επιτάσσει απαραίτητα τη γνώση των διαδικασιών, η οποία όμως σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αποκτάται από ένα άτομο, με μέση εγκύκλια μόρφωση. Η ενεργός συμμετοχή όμως και μάλιστα, η θετική (προς όφελος των δημοτών), δυστυχώς δεν αποκτάται, δεν διδάσκεται, δεν μεταβιβάζεται, αν δεν υπάρχει στο αξιακό σύστημα του εκάστοτε Δημοτικού Συμβούλου. Ας μου επιτραπεί σε αυτό το σημείο να εκφράσω μια προσωπική άποψη: Η κατάληψη θέσης στη Δημοτική Αρχή, δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, γιατί σε αυτήν την περίπτωση, η ενεργός συμμετοχή μετατρέπεται άμεσα, σε ενεργό καταστροφή!

Σας παρακολουθούμε ως Ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο, να συμμετέχετε ενεργά στα Δημοτικά Συμβούλια και μάλιστα η θέση σας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί καθορίζετε την πλειοψηφία. Με ποια κριτήρια ψηφίζετε και τι επηρεάζει τις αποφάσεις σας;

Έχετε απόλυτο δίκιο, λόγω της θέσης μου καλούμαι να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός και υπεύθυνος με τις τοποθετήσεις μου. Πριν όμως αναφέρουμε τα κριτήρια που επηρεάζουν τις αποφάσεις μου, ας λάβουμε υπόψιν μας, το εξής αξίωμα, που κατά την άποψη μου πρέπει να είναι κοινώς αποδεκτό. Ο εργοδότης και ο εντολέας όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο έως τον 41ο Δημοτικό Σύμβουλο, είναι ο Δημότης! Όλοι εμείς, είμαστε εντολοδόχοι του.
Ένα είναι το κριτήριο, για οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση και απόφαση μου. Η προάσπιση των δικαιωμάτων του εντολέως – Δημότη, μακριά από κάθε άλλη, φανερή ή λανθάνουσα πολιτική σκοπιμότητα και ανεξαρτήτως αν η πρόταση προέρχεται από τη Δημοτική Αρχή ή την αντιπολίτευση. Πολλές φορές, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες στα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ, έχω τοποθετηθεί υπέρ των εισηγήσεων της Δημοτικής Αρχής, όταν έχουν κοινωνικό και ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό.

Θεωρείτε επιτυχημένη την αντιπολιτευτική γραμμή; Πιστεύετε ότι το Δημοτικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχετε, έχει κομματικές αποχρώσεις;
Θέλω να καταστήσω σαφές, ότι ανήκω στην αντιπολίτευση, γιατί εκεί με ενέταξε το εκλογικό σώμα μετά τις Δημοτικές Εκλογές, καθώς η παράταξη στην οποία ανήκα του κυρίου Λαρίσση, πριν από τη σύμπραξη της με τη Δημοτική Αρχή, είχε καταλάβει την τρίτη θέση.
Η αντιπολίτευση λοιπόν, εκ του θεσμικού της ρόλου, ελέγχει, προτείνει, διαφωνεί ή συμφωνεί με τις πολιτικές προτάσεις της Δημοτικής Αρχής, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των εντολέων – Δημοτών. Δεν ανήκω όμως σε καμία αντιπολιτευτική γραμμή και ούτε θέλω να την κρίνω. Έφτασε ο καιρός όμως και πλέον είναι μεγάλη επιτακτική ανάγκη, αν θέλουμε να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα, της απαξίας των δημοτικών εκλογών (αποχή της τάξεως του 50%), ιδιαίτερα από τους νέους της πόλης μας και να τους προκαλέσουμε να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, καλούμεθα άπαντες και άμεσα να υποστείλουμε τις πολύχρωμες σημαίες, με ταυτόχρονη έπαρση της μοναδικής και ιστορικής σημαίας της Νέας Σμύρνης! Αυτό δε, πρέπει να το υιοθετήσει όλη η τοπική αυτοδιοίκηση, από τον Έβρο έως το Καστελόριζο. Όλοι μας έχουμε και δικαιούμαστε να έχουμε τις ιδεολογικές μας τοποθετήσεις, εγώ ανήκω στον Κεντροδεξιό χώρο. Η κομματικοποίηση όμως της τοπικής αυτοδιοίκησης και η μη ανεξαρτησία της, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση του σπουδαίου, διαχρονικά, καθοριστικού θεσμικού ρόλου, που διαδραματίζει στις τοπικές κοινωνίες. Ναι στην πολιτικοποίηση, όχι όμως στην κομματικοποίηση των προβλημάτων που απασχολούν τους Δημότες! Μια υπενθύμιση: Δεν είμαστε Βουλευτές, είμαστε Δημοτικοί Σύμβουλοι!

Στα δύο τελευταία ΔΣ, έχετε τοποθετηθεί σχετικά με θέμα του αποκλεισμού των ΑμεΑ από το Δημοτικό Κολυμβητήριο, το οποίο θέμα ακόμα αιωρείται και δεν έχει δοθεί λύση από τη Δημοτική Αρχή. Ποια είναι η άποψή σας;
Είναι ένα θέμα κορυφαίο, με πολλές κοινωνικές προεκτάσεις. Το επίπεδο του Πολιτισμού μας διακρίνεται και χαρακτηρίζεται, από την αντιμετώπιση των ευπαθών ομάδων, από την τοπική κοινωνία. Προσωπικά, είμαι σε επαφή με την Ενωμένη Κίνηση Γονέων ΑμεΑ Νέας Σμύρνης και η οποία έχει τοποθετηθεί δια εκ προσώπου της, στο τελευταίο διαδικτυακό Δημοτικό Συμβούλιο.
Επίσης, έχουν κατατεθεί από την συγκεκριμένη Ενωμένη Κίνηση, προτάσεις στη Δημοτική Αρχή προς επίλυση του φλέγοντος ζητήματος, όπως επίσης από όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και εμού ως Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου. Αναμένουμε τη διαπαραταξιακή συνάντηση που έχει δεσμευτεί ο Δήμαρχος, ότι θα γίνει και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ενωμένης Κίνησης Γονέων ΑμεΑ, παρουσία της Δημοτικής Αρχής. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στον καθορισμό της συνάντησης, ενώ ταυτόχρονα οι ΑμεΑ χρειάζονται το Δημοτικό Κολυμβητήριο για λόγους αμιγώς θεραπευτικούς. Επίσης, πρέπει ο Δήμος μας να δημιουργήσει και άλλες δομές για τους ΑμεΑ για την αμεσότερη κοινωνικοποίηση τους.
Πιστεύω δε, ότι αυτό το ευαίσθητο θέμα, δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και ούτε είναι μια αντιπαράθεση αντιπολίτευσης και Δημοτικής Αρχής. Θα είμαι ο πρώτος που θα χειροκροτήσω τον Δήμαρχο, αν κάνει τα αυτονόητα, γιατί σε μια οργανωμένη τοπική κοινωνία, πολιτισμένη, δεν διεκδικείς το αναφαίρετο δικαίωμα των ΑμεΑ για απόλυτη προτεραιότητα.
Αυτό συνυπάρχει στην κουλτούρα μας και στην παιδεία μας!

Προεκλογικά εκφράσατε την επιθυμία σας να ασχοληθείτε με τον Πολιτισμό, λόγω και της οικογενειακής σας προέλευσης. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας σας ως Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, πως σκέφτεστε το μέλλον; Εξακολουθείτε να κινείστε προς αυτή την κατεύθυνση;

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια αμιγώς καλλιτεχνική, που με βοήθησε από πολύ μικρή ηλικία, πιο πολύ ασυνείδητα παρά συνειδητά, να δω τον κόσμο με μια άλλη ματιά και εδώ θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου. Ο αείμνηστος Μάνος Χατζιδάκις, είχε πει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έπρεπε να υπήρχε και ότι έγινε για άλλους λόγους. Αυτό το οποίο είναι απαραίτητο, ισχυρίζετο, είναι το Υπουργείο Παιδείας. Η παιδεία όμως, ξεκινά από την προσχολική ηλικία. Η παιδεία του αθλητισμού, της Τέχνης, της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, της μη ρατσιστικής συμπεριφοράς σε συμμαθητές με αναπηρίες ή που ανήκουν σε μειονότητες, της ισότιμης αντιμετώπισης των δυο φύλων, της οδικής συμπεριφοράς κ.α. Η παιδεία, θέλει και επιτάσσει επένδυση πνευματική και οικονομική εκ μέρους της συντεταγμένης πολιτείας. Θα ήθελα να προσφέρω σε αυτό τον δύσκολο και ευαίσθητο τομέα της παιδείας και της προσέγγισης της Τέχνης που διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες. Τέλος, θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι σημαντικό για το μέλλον. Κάθε άνθρωπος, χαράζει την επαγγελματική και προσωπική του διαδρομή, με πολύ αγώνα και αφοσίωση στο στόχο του. Είναι η πορεία της ζωής του. Αυτή αφήνει παρακαταθήκη στα παιδιά του. Η οποιαδήποτε εκλογή του σε δημόσιο αξίωμα, δεν του παρέχει καμία περαιτέρω διάκριση, καταξίωση, ούτε είναι επάγγελμα. Το αντίθετο μάλιστα, υπηρετείς με συνέπεια το κοινωνικό σύνολο, πολλές φορές εις βάρος της επαγγελματικής ενασχόλησης. Το μέλλον λοιπόν θα εξαρτηθεί από δύο καθοριστικούς παράγοντες. Πρώτον, να διευθετήσω σωστά το χρόνο μου και δεύτερον, να αισθάνομαι ότι είμαι χρήσιμος στην τοπική κοινωνία, γιατί χωρίς αυτή την βεβαιότητα, δεν αξίζει να συνεχίζεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *