Γυρίζω τις πλάτες μου στην αναξιοκρατία

Γυρίζω τις πλάτες μου στην αναξιοκρατία

Από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι και σήμερα ο φαύλος κύκλος της αναξιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Για το λόγο αυτό το παρόν άρθρο θα εξετάσει, πόσο σημαντικό είναι το αντίθετο της αναξιοκρατίας, η αξιοκρατία δηλαδή, αλλά και τους λόγους που αυτή απουσιάζει από τη σύγχρονη εποχή.

Οι αξιοκρατικές διαδικασίες θεμελιώνουν τη δημοκρατία και προασπίζουν την κοινωνική συνοχή. Με την αξιοκρατία, ανταμείβεται η εργατικότητα και η κοινωνία μεταλαμπαδεύει στις επόμενες γενιές, ότι η επιτυχία είναι παράγοντας αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς

και όχι… παράγοντας γνωριμιών, κάτι που είναι φαινόμενο έντονο στους καιρούς μας ακόμα και στην πόλη μας. Επίσης, άτομα που έχουν εργαστεί σκληρά έχοντας εξειδικευτεί σε έναν συγκεκριμένο τομέα, γνωρίζουν καλύτερα πως να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις, χωρίς να πανικοβάλλονται. Ακολούθως η κατάληψη θέσεων τόσο στον οικονομικό, όσο και στον επιστημονικό τομέα από καταρτισμένους επιστήμονες, συμβάλλει στην ευδοκίμηση των προαναφερθέντων κλάδων, καθώς λειτουργούν έχοντας ως κατευθυντήρια γραμμή τη γνώση και όχι τις χρησιμοθηρικές βλέψεις.

Οι αξιοκρατικές διαδικασίες έχουν θυσιαστεί στο βωμό του ατομικού συμφέροντος και της άπονης προσωπικής ανέλιξης. Σήμερα, όπου τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας αυξάνονται δραματικά, όπως είναι η φτώχεια και η ανεργία, οι άνθρωποι προσπαθούν με κάθε τρόπο, είτε θεμιτό είτε αθέμιτο, να καταλάβουν κάποια θέση στο δημόσιο με σκοπό την επιβίωσή τους. Για το λόγο αυτό, αρκετοί καταλήγουν να γίνονται ουραγοί πολιτικών κομμάτων, ακόμα και σε δήμους, όπως της Νέας Σμύρνης, με σκοπό να εξυπηρετήσουν το προσωπικό τους συμφέρον και ως αντάλλαγμα, να παραμείνουν πιστοί στο κόμμα που τους στήριξε. Τέλος η απουσία ουσιαστικής παιδείας από το σχολείο, αποτελεί παράγοντα για την απουσία της αξιοκρατίας, καθώς αυτό δεν προτάσσει τη σπουδαιότητα του μόχθου και της προσωπικής προσπάθειας, αποτρέποντας τους μαθητές από τις αξιοκρατικές διαδικασίες.

Από τα προαναφερθέντα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η αξιοκρατία, μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την ευημερία μιας κοινωνίας. Γι’ αυτόν το λόγο ενδείκνυται η αντιμετώπιση του θέματος με ριζικές αλλαγές, οι οποίες θα ξεκινούν ήδη από την παιδική ηλικία, στο χώρο του σχολείου, το οποίο θα προσπαθήσει να αλλάξει τον τρόπο σκέψης της επομένης γενιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *