Εγκλήματα και αστυνομία την εποχή του covid

Εγκλήματα και αστυνομία την εποχή του covid

Ως μια από τις «ασφαλέστερες» συνοικίες της Αθήνας, η Νέα Σμύρνη αποτελεί ένα παράδειγμα μιας «καλά» προστατευόμενης περιοχής. Είναι όμως πράγματι έτσι; Ας δούμε τα νούμερα: Σύμφωνα με στατιστική ανάλυση της Eurostat η Ελλάδα από το 2016-2018 είχε ανά 100.000 κάτοικους και 41 ληστείες. Με πληθυσμό 120.000 κάτοικους λοιπόν ο δήμος κατά μέσω ορό, αν η σύγκριση θεωρηθεί σωστή, είχε 50 περίπου ληστείες. Προφανώς η σύγκριση δεν αναφέρει μόνο το λεκανοπέδιο αττικής αλλά ολόκληρη τη χώρα οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτέλεσμα για μια απόλυτη τιμή.

Σύμφωνα παράλληλα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής το 2019 ονομάζει πως υπήρξαν: 47.832 κλοπές/διαρρήξεις 13.637 κλοπές τροχοφόρων 3.382 ληστείες Ποιο μέρος όμως όλων αυτών των εγκλημάτων έλαβε χώρο στο δήμο μας, αυτό δεν φαίνεται να είναι καταγεγραμμένο πουθενά. Με μη επαρκή αριθμητικά στοιχεία για να απαντηθεί αν η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί κατά την εποχή της πανδημίας, τουλάχιστον στο επίπεδο των μικροεγκλημάτων, είναι σημαντικό να αναλύσουμε τα υπέρ και τα κατά όλης αυτής της κατάστασης. Αρχικά το γεγονός ότι επικρατεί απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες μειώνει αισθητά τον κίνδυνο μίας ληστείας ή μιας κλοπής. Όταν ο άνθρωπος προσέχει τις μετακινήσεις του και εκτελεί τα απολύτως απαραίτητα για την εκπλήρωση των καθημερινών του αναγκών και υποχρεώσεων, οδηγεί σε κάθετη μείωση των περιπτώσεων που θα μπορούσε να βρεθεί με το λάθος άτομο τη λάθος στιγμή. Παράλληλα το ίδιο πρόσωπο, περνά πολλές παραπάνω ώρες στην οικία του, πράγμα που τον κάνει να βρίσκεται συνεχώς σε έναν ασφαλή χώρο δίπλα από τα υπάρχοντά του. Από μια άλλη ματιά, καθαρά προσωπική, παρατηρώ σχεδόν σε μόνιμη βάση περιπολίες αστυνομικών, κυρίως μέσω μηχανών και ειδικότερα σε κεντρικούς δρόμους όπως η Ελευθερίου Βενιζέλου. Παράλληλα δεν είναι δύσκολο κανείς να ακούσει και πιθανότατα να παρατηρήσει και ο ίδιος, πως μετά τον πρόσφατο διαπληκτισμό των αστυνομικών μονάδων με τους διαδηλωτές, έχει αισθητά μειωθεί η αστυνομική παρουσία σε σύγκριση με τις συνθήκες που υπήρχαν προ του γεγονότος. Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο θα έλεγε κανείς και για τους περισσότερους δήμους της Αττικής.

Με την αστυνόμευση τελικά να παρουσιάζεται πρόχειρα ως λειψή, δεν είναι απίθανο να διαπιστώσει κανείς γιατί σημειώνεται αυτή η κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων του ιού στην περιοχή. Φυσικά οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα δεν αφορούν αποκλειστικά την αστυνομία, αλλά και τα πολυάριθμα μέτρα κατά του ιού που δεν έχουν αποδώσει όπως θα περίμενε κανείς, η κουραστική αναμονή εκατομμυρίων ανθρώπων, που ακόμα και μετά τη διάδοση του εμβολίου οι συνθήκες έχουν γίνει αυξητικά και ανησυχητικά δύσκολες, και φυσικά οι μεταλλάξεις του covid-19 που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη συνολική κατάσταση. Άλλη μια ευθύνη που πρέπει να αποδοθεί για την πιθανή αύξηση της εγκληματικότητας αποτελεί ο νυχτερινός φωτισμός, ο οποίος είναι εν μέρει ικανοποιητικός αλλά δεν είναι τέλειος. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα δει κανείς μέρη που πάσχουν από ελλιπή φωτισμό, ειδικά αν μιλήσουμε για δρόμους μικρού μεγέθους και βεληνεκούς. Εποχές που η κάλυψη του προσώπου αποτελεί ατομική ευθύνη, οδηγεί αυτόματα στο συμπέρασμα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την προστασία ενός ανθρώπου, από την πανδημία,αλλά και για την ανώνυμη απόπειρα μίας εγκληματικής ενέργειας. Με την παράθεση όλων αυτών των στοιχείων θεωρείτε τελικά πως η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί, έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα ή έχει μειωθεί άραγε στο δήμο μας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *