Εξελίξεις σχετικά με το θέμα της πρόσβασης ΑμεΑ στο Δημοτικό Κολυμβητήριο

Εξελίξεις σχετικά με το θέμα της πρόσβασης ΑμεΑ στο Δημοτικό Κολυμβητήριο

Στις 8/2/21 η Ενωμένη Κίνηση Γονέων ΑμεΑ στη Νέα Σμύρνη, εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με την πρόσβαση των ΑμεΑ στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της πόλης, για θεραπευτική κολύμβηση καθώς και τον αποκλεισμό των ετεροδημοτών ΑμεΑ από το κολυμβητήριο.

Σύμφωνα με την Ενωμένη Κίνηση, από τις αρχές του 2019 παρατηρήθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στις αιτήσεις των ΑμεΑ για χρήση του κολυμβητηρίου, περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας της πισίνας για τους ανθρώπους με αναπηρία και άσκοπη γραφειοκρατία κατά την προσπάθεια εγγραφής στο κολυμβητήριο. Επίσης, το φλέγον ζήτημα που προέκυψε ήταν ο αποκλεισμός των ετεροδημοτών ΑμεΑ, από το Δημοτικό Κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης, το οποίο πληροί όλες τις προδιαγραφές για συνεδρίες θεραπευτικής Κολύμβησης, που για τους ανθρώπους με αναπηρία είναι ιατρικώς επιβεβλημένη.

Μετά τις άκαρπες προσπάθειες συνεννόησης με τη δημοτική αρχή, η Ενωμένη Κίνηση Γονέων ΑμεΑ προέβη σε επιστολές προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Συνήγορο του Πολίτη αλλά και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, η δημοτική αρχή δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία, ούτε κάποια επίσημη θέση απέναντι στο επείγον αυτό ζήτημα. Εν τέλει το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης στις 26-02-2021.

Παρά τη βαρύτητα του ζητήματος, ο δήμαρχος αποφάσισε να το θέσει ως 21ο θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και παρά τις αρχικές ενστάσεις μελών της αντιπολίτευσης ώστε να τεθεί το θέμα σε προτεραιότητα, η συζήτηση ξεκίνησε στον προβλεπόμενο χρόνο.

Τη στάση της Δημοτικής αρχής και του Αντιδημάρχου Αθλητισμού, κου Κονιδάρη, σχολίασαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Καρυτινός, που με την ηχηρή τους παρέμβαση, ζήτησαν την καθολική και δωρεάν πρόσβαση στο κολυμβητήριο, σε όλους τους Ανθρώπους με αναπηρία και καταδίκασαν τον άτοπο διαχωρισμό από την πλευρά των αρμοδίων, σε δημότες και ετεροδημότες, για μια τόσο ευαίσθητη κοινωνικά ομάδα.

Τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής ήταν ελλιπή καθώς βασίστηκαν στο γεγονός ότι τις περισσότερες ώρες της ημέρας, εβδομαδιαίως, το κολυμβητήριο παραχωρείται στις ομάδες της πόλης και τους αθλητικούς συλλόγους για τις προπονήσεις τους και για τον λόγο αυτόν μειώθηκε η πρόσβαση των ΑμεΑ.

Από την πλευρά της Ενωμένης Κίνησης Γονέων ΑμεΑ, η στάση αυτή δεν βοηθά στην ισότιμη ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο, καθώς θα μπορούσε να λειτουργεί η παράλληλη χρήση του κολυμβητήριου από κοινό, αθλούμενους και ΑμεΑ με ίσο τρόπο.

Τα περισσότερα μέρη της Αντιπολίτευσης συμφώνησαν στην κατά μόνας, συζήτηση του θέματος σε άμεσο χρόνο παρουσία εκπροσώπων όλων των παρατάξεων και των εμπλεκόμενων γονέων και έτσι δεν έγινε περαιτέρω συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο επί του θέματος.

Την Τετάρτη 3/3/21, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση εκπροσώπων της Ενωμένης Κίνησης Γονέων ΑμεΑ με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και τον Ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο κο Καρυτινό, με σκοπό την ενδελεχή ενημέρωση τους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη χρήση του κολυμβητηρίου.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, από την αρχή της δημιουργίας του Κολυμβητηρίου της Νέας Σμύρνης με τις κατάλληλες υποδομές για χρήση από ΑμεΑ, η συμμετοχή τους υπήρξε απρόσκοπτη και ουδέποτε είχε τεθεί θέμα από τις υπόλοιπες ομάδες, κοινό και αθλητικούς συλλόγους για ωράριο ή χωρητικότητα του κολυμβητηρίου. Τα ουσιαστικά προβλήματα ξεκίνησαν από το Φθινόπωρο του 2019, με την ανάληψη των καθηκόντων από την παρούσα Δημοτική Αρχή.

«Κάθε χαμένη μέρα θεραπευτικής κολύμβησης για τους ανθρώπους με αναπηρία, είναι ενάντια στην υγιή διαβίωση τους και ο χρόνος που περνάει χωρίς να δίνεται λύση, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για την σωματική και ψυχική τους υγεία…» κατέληξαν οι εκπρόσωποι της Ενωμένης Κίνησης, ζητώντας από τα μέλη της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους, βοηθώντας προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος.

Στις 5/3/21 κατατέθηκαν και επίσημα οι προτάσεις της Ενωμένης Κίνησης Γονέων ΑμεΑ, που θα συζητηθούν στην επικείμενη συνάντηση των εκπροσώπων, με τη δημοτική αρχή και τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης , με την ελπίδα να δοθεί τελικά η λύση στο σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τόσο ωφέλιμη θεραπευτική κολύμβηση για τους ανθρώπους με αναπηρία, ανεξάρτητα σε ποιόν δήμο κατοικούν και από που προέρχονται.

Δείτε τις προτάσεις της Ενωμένης Κίνησης Γονέων ΑμεΑ Νέας Σμύρνης

Προτάσεις Ενωμενη Κινηση ΑμεΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *