Ο Άτταλος αλλάζει χέρια!

Ο Άτταλος αλλάζει χέρια!

Ως ένας από τους παλαιότερους πολιτιστικούς χώρους στον δήμο, αλλά και σε όλη την Αθήνα, ο κινηματογράφος Άτταλος, από το 1961 έχει προβάλει εκατοντάδες ταινίες και αποτελεί συχνά αντικείμενο συζήτησης για τους κατοίκους της περιοχής. Ιστορικά, πήρε το όνομά του, καθώς ο εργολάβος και κατασκευής του, ο κ. Καραγιάννης, καταγόταν από την Αττάλεια και γι’ αυτό ονόμασε τον κινηματογράφο «Άτταλο». Λειτουργεί από το 1963 και, από το 1978, ανήκει στην οικογένεια του Βασίλη Μπανανή.

Προς το τέλος του καλοκαιριού του 2020 κυκλοφόρησε η φήμη πως η επιχείρηση πρόκειται ν’ αλλάξει χέρια. Τότε, αναδύθηκαν δύο ονόματα γραφείων διανομής, τα οποία είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Είχε παρατηρηθεί ότι γίνονταν εργασίες ανακαίνισης στο σινεμά, αλλά, μπαίνοντας στη νέα χειμερινή σεζόν, ο Άτταλος ούτε άνοιξε υπό νέα διεύθυνση, ούτε και κυκλοφόρησε κάτι νεότερο σχετικά με την όλη κατάσταση. Με μια σταθερή διαφωνία για το ποιός θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το έργο αποκατάστασης του χώρου, πολεοδομία και δημοτική αρχή βρίσκονταν αρκετό καιρό σε αντιπαράθεση. Με την έξαρση του νέου κύματος κρουσμάτων του κορονοϊού και την άφιξη της δεύτερης καραντίνας, το έργο έμεινε και πάλι στον πάγο. Υπό τον κίνδυνο, ο χώρος να μετατραπεί σε αποθήκη, η κυρία Μαρία Μπανανή, μια από τα άτομα υπεύθυνα για την σαρανταετή πορεία του κινηματογράφου, σε μια στιγμή αγανάκτησης αναφέρει στο λογαριασμό της στα social media:

«Να παρακαλάτε να το πάρει ο Δήμος γιατί μετά απ όλα όσα έγιναν κανένας επιχειρηματίας δε θα μπει στη διαδικασία να το πάρει με αποτέλεσμα να γίνει αποθήκη…», «Που ήταν όλος αυτός ο κόσμος που τα τελευταία χρόνια έμπαινε μέσα η επιχείρηση;…», «Εμείς δεν είμαστε ιδιοκτησία είμαστε επιχείρηση και πιστέψτε με για να φτάσει ο Άτταλος

να γίνει το σαλόνι της Νέας Σμύρνης παλέψαμε πολύ. Μπορώ να μιλήσω με αριθμούς για να καταλάβετε πως από τους 120.000 κατοίκους της Νέας Σμύρνης μετά βίας κάναμε 500 εισιτήρια την εβδομάδα τα τελευταία χρόνια», «Μακάρι να βρεθεί λύση. Αν ρωτάτε εμένα προσωπικά μακάρι να μπορούσε να ξανανοίξει όπως ήταν, απλά από το να μην ανοίξει καθόλου χίλιες φορές πολιτιστικός χώρος. Δυστυχώς, όσο και να θέλουμε κάποια πράγματα ξεπερνάνε εμάς τους απλούς πολίτες».

Σε μία νότα ανακούφισης όμως, ο ιστορικός κινηματογράφος «Άτταλος», που βρίσκεται κλειστός εδώ και μήνες, θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του καθώς περνά πλέον στα χέρια του δήμου Νέας Σμύρνης. Με εισήγηση του Δημάρχου Σταύρου Τζουλάκη, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έλαβε απόφαση, για την αγορά του χώρου έναντι του ποσού των 400.000 ευρώ. Ο σκοπός αξιοποίησης του χώρου φαίνεται πως θα είναι ένα πολιτιστικό κέντρο πολλών χρήσεων, κάτι που αποτελεί αίτημα της πόλης εδώ και πολλά χρόνια. Ο Δήμαρχος, Σταύρος Τζουλάκης σημείωσε λέγοντας: «Θα ξεκινήσουμε άμεσα τις διαδικασίες που χρειάζονται για να γίνει αλλαγή χρήσης και να μπορούμε να λειτουργήσει ο χώρος και ως κινηματογράφος». Με αυτή την κίνηση ο χώρος εντάσσεται στο σύνολο δημόσιων κτηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, καθώς έπειτα από τον ιστορικό πολυχώρο

Γαλαξία, τον κινηματογράφο Σπόρτινγκ και το θερινό κινηματογράφο Φιλίπ, πλέον και ο «Άτταλος», ένα πολιτιστικό ορόσημο της Νέας Σμύρνης διασώζεται και αποφεύγει το οριστικό λουκέτο.

Προσωπικά ελπίζω και θέλω ο χώρος να τραβήξει τα κατάλληλα βλέμματα ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως στο δυναμικό του δήμου, ώστε να μην δούμε ξανά σκηνικά εγκατάλειψης, παρακμής και λουκέτου. Είναι καλό οι δημότες να τιμούν και να προτιμούν χώρους για τη διασκέδαση τους, ενθαρρύνοντας παράλληλα τέτοιες προσπάθειες αποκατάστασης και συντήρησης.

untitled image

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *