30 χρόνια από τον μεγάλο αγώνα

30 χρόνια από τον μεγάλο αγώνα

Μερικές φορές κοιτώντας πίσω δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις πόσο γρήγορα έχουν περάσει 30 χρόνια…

Για τους Πανιώνιους, όμως, για τους Νεοσμυρνιώτες, γενικότερα, η 10η Απριλίου, 30 χρόνια πίσω, σίγουρα έχει μείνει αξέχαστη στις μνήμες.

10 Απριλίου του 1991 ήταν, όταν ο Πανιώνιος κέρδισε με 73-70 τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ, κατακτώντας, έτσι τον μοναδικό τίτλο στην ιστορία του μέχρι σήμερα.

«Μεθυσμένη Πολιτεία» εκείνο το βράδυ η Νέα Σμύρνη. Χιλιάδες φίλαθλοι στην πλατεία (που ακόμα δεν ήταν πεζοδρομημένη) υποδέχτηκαν το πούλμαν με τους παίκτες και τον Βλάντο Τζούροβιτς. Το πούλμαν προσπάθησε να φτάσει στο Δημαρχείο (ήταν τότε στην πλατεία). Στάθηκε αδύνατο. Ο κόσμος είχε ανέβει πάνω του…απίστευτες εικόνες ενθουσιασμού και λατρείας.

Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα εκείνη την περίοδο ήταν για να τη λατρεύεις. Η ομάδα του Βλάντο Τζούροβιτς με επικεφαλής τον Φάνη, τον Γάσπαρη, τον Τζον Χάντσον (κάποιοι θα θυμούνται πώς έσπασε την μπασκέτα στο all star game του 1992), ήταν μια δυνατή αντίπαλος, κόντρα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ και στους κλασικούς μεγάλους της Αθήνας, ΠΑΟ και Ολυμπιακό.

Για τον λόγο αυτό, τα 5000 και πλέον εισιτήρια πουλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Το ΣΕΦ γέμισε με κυανέρυθρα σημαιάκια και κασκόλ. Και να σκεφτεί κάνεις ότι ο αγώνας ήταν μεσοβδόμαδα. Ημέρα Τέταρτη.

Αυτό, βέβαια, δεν εντυπωσίασε τότε κανέναν, μια και το γήπεδο στην Αρτάκης, που ήταν η έδρα της ομάδας, γέμιζε ασφυκτικά σε κάθε αγώνα.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ

Ο Πανιώνιος ήταν το αουτσάιντερ σε εκείνον τον ιστορικό αγώνα. Το είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο Τζούροβιτς σε συνέντευξή του.

Ο ΠΑΟΚ των Πρέλιεβιτς, Φασούλα, Μπάρλοου, Κορφά, ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Είχε νικήσει και τις δυο φορές τον Πανιώνιο στους αγώνες πρωταθλήματος και λίγες μέρες πριν, στις 26 Μαρτίου, είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων, στη Γενεύη.

Τροπαιούχος Ευρώπης μεν, χωρίς εγχώριο τίτλο για 7 συνεχόμενα χρόνια δε.

Η εξέλιξη του αγώνα, όμως, έδειξε ότι ο Πανιώνιος ήθελε πιο πολύ τη νίκη. Ήταν μοναδική ευκαιρία. Και την άρπαξε από τα μαλλιά.

Για την ιστορία αναφέρουμε :

* Το ημίχρονο έληξε με 35-34 υπέρ του ΠΑΟΚ

*Ο Τζούροβιτς δέχτηκε τεχνική ποινή. Οι φίλαθλοι εξαγριώθηκαν, άρχισαν να πετάνε αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο. Οι διαιτητές Δούβης-Γιόχαλης διέκοψαν το παιχνίδι για πέντε λεπτά

*Ο Φάνης συνέστησε ηρεμία στους φιλάθλους μέσω του μικροφώνου της Γραμματείας και ο αγώνας συνεχίστηκε

* Ο Μακαράς έχασε βολή, ο Μπρούγος πήρε καθοριστικό ριμπάουντ, σκόραρε στον αιφνιδιασμό 3 πόντους (goal & φάουλ) και ο Πανιώνιος πήρε προβάδισμα πέντε πόντων σε καθοριστικό σημείο του αγώνα

*Ο Γιώργος Γάσπαρης ευστόχησε σε 4/4 ελεύθερες βολές στο τέλος του αγώνα και έτσι το σκορ διαμορφώθηκε στο τελικό 73-70

Η σύνθεση του Πανιωνίου και οι πόντοι

Φάνης Χριστοδούλου 19, Γάσπαρης 20, Μπρούγος 12, Χάντσον 18, Μποσγανάς 4, Χουγκάζ, Χρ. Χριστοδούλου, Μπαλις, Παναγόπουλος, Μπάλας.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε και τον τότε πρόεδρο, Γεράσιμο Βεντούρη, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, κρατούσε κλειστά τα μάτια του στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι η κυανέρυθρη ομάδα (Ράπης, Μίσας, ο μεγάλος Μάκης Δενδρινός, Φωτεινός, Παπαδάκης, Τσικίμης, Τσαντίκος, Κοσμόπουλος, Παύλου, Παναγιωτόπουλος) που έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου του 1977 κόντρα στον Ολυμπιακό, παρευρέθηκε και παρακολούθησε τον αγώνα, σε ειδική εξέδρα που είχε στηθεί για αυτούς.

Ο Πανιώνιος, τότε, ήταν μια γροθιά, μια οικογένεια, ένα σωματείο που τιμούσε και σεβόταν την ιστορία του.

Το Κύπελλο του 1991 αφιερώθηκε στον Ανδρέα Βαρίκα, τον μεγάλο οραματιστή και αναμορφωτή του τμήματος μπάσκετ, έναν γνήσιο Πανιώνιο, που είχε φύγει από τη ζωή το 1990 (την ακριβώς προηγούμενη χρονιά του τελικού).

Οι πληροφορίες που αναφέρθηκαν στο παραπάνω κείμενο, έχουν παρθεί από το διαδίκτυο από δημοσιεύματα της εποχής, καθώς και από μπασκετικά σάιτ.

Βάζοντας την προσωπική μου πινελιά στον επίλογο, δεν ξέρω αν μπορώ ακόμα να χαίρομαι για τον ιστορικό σύλλογο, ακόμα και αν αυτή η ανάμνηση είναι ακόμα πολύ ζωντανή μέσα μου, καθώς ήμουν φανατικός Πανιώνιος και μπασκετάκιας , εκείνα τα χρόνια.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ιστορικός, για πολλούς λόγους και εξαιτίας κάποιων επιτήδειων έχει βρεθεί σε δύσκολο δρόμο. Σε έναν δρόμο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε καταστροφή (αν δεν έχει ήδη γίνει με την ομάδα στη Γ΄εθνική και πολλά ακόμα εσωτερικά θέματα)…

Εκτός αν κάποιος ή κάποιοι με Πανιώνια ψυχή και με το όραμα του Αντρέα Βαρίκα, αποφασίσουν να σώσουν τον Πανιώνιο.

untitled imageuntitled imageuntitled image

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *