Mr.Chem-Δημήτρης Κουλουμάσης Από καθηγητής σε σχολείο της Νέας Σμύρνης σε αστέρας του Tiktok και συγγραφέας βιβλίων

Mr.Chem-Δημήτρης Κουλουμάσης Από καθηγητής σε σχολείο της Νέας Σμύρνης σε αστέρας του Tiktok και συγγραφέας βιβλίων

Τι να πει κανείς για τον κύριο Κουλουμάση, όπως τον φωνάζαμε κάποτε στη σχολική τάξη. Ο γνωστός, πλέον, Mr.Chem, από αγαπημένος καθηγητής των παιδιών της Λεοντείου έχει καταφέρει να γίνει ο αγαπημένος χημικός-influencer όλων των παιδιών της Ελλάδας! Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια από την πρώτη του επαφή με το youtube, ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δημιουργεί περιεχόμενο στο TikTok με απήχηση εκατομμυρίων στα βίντεό του, ενώ ταυτόχρονα έχει εξελιχθεί σε συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων για παιδιά! Επιπλέον, μαζί με συναδέλφους του καθηγητές διαγωνίζεται στο φεστιβάλ των Καννών 2022 με το ακόλουθο βίντεο, εκπροσοπώντας τη χώρα μας: https://vm.tiktok.com/ZMNR9H7gk/?k=1

1) Πως σας δημιουργήθηκε η ιδέα να ανεβάζετε βίντεο στο TikTok; Με ποια αφορμή ξεκινήσατε;

Εδώ και καιρό πειραματίζομαι με εκπαιδευτικό περιεχόμενο στον ψηφιακό κόσμο, αλλά και στην τηλεόραση, πάντα με σκοπό να κάνω τις Φυσικές Επιστήμες πιο «φιλικές» προς όλους. Πριν ακριβώς ένα χρόνο(Ιούνιος 2021) μια μαθήτριά μου (η Βασιλική) μου έβαλε την ιδέα του TikTok,λέγοντάς μου πως στο συγκεκριμένο μέσο έλειπε το ποιοτικό επιστημονικό περιεχόμενο.

Λογαριασμός TikTok Mr.Chem: https://vm.tiktok.com/ZMNR9qKd7/

2) Υπάρχει αποδοχή από τον κόσμο; Σας ζητάνε τι θέλουν να δουν από εσας στις εκπομπές σας;

Ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος με το περιεχόμενο του καναλιού. Νομίζω πως είναι έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου η αναζήτηση της ερμηνείας ενός φαινομένου. Η μεγάλη πρόκληση για μένα είναι να εξηγήσω με απλά λόγια, χωρίς όμως να χάνεται η επιστημονικότητα. Το κοινό μου είναι εξαιρετικό! Υπάρχει μια αγνή σχέση αγάπης. Κάτω από κάθε πείραμα ή ανάρτηση γίνεται εκτενής συζήτηση στα σχόλια και έτσι δημιουργούνται και οι ιδέες για τα νέα βίντεο. Τα σχόλια και οι αναφορές ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 1000 ανά βδομάδα και σχετίζονται συνήθως με νέο υλικό που θέλουν να δουν από μένα.

3) Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας σας, χρησιμοποιείτε τέτοιες διαδραστικές μεθόδους, προκειμένου να τα κατανοήσουν καλύτερα οι μαθητές σας; Είναι αποδοτικό;

Η διδασκαλία στη σχολική τάξη ακολουθεί ένα αυστηρό σενάριο για κάθε διδακτική ώρα. Είναι μεγάλη η δύναμη του πειράματος στις φυσικές επιστήμες. Οι μαθητές δείχνουν ενδιαφέρον για οτιδήποτε διαδραστικό και σύγχρονο. Το κάθε εποπτικό μέσο όπως ένα βίντεο έχει το δικό του χρόνο μέσα στο μάθημα, πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και να υπηρετεί το σκοπό του. Δε θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση, καθώς μπορεί να κάνει τον μαθητή να χάσει το ενδιαφέρον του.

4) Κάνετε παρουσιάσεις εκτός του TikTok, δηλαδή δια ζώσης; Αν ναι, πως είναι η διαδικασία; Αν όχι θα θέλατε να αρχίσετε παρουσιάσεις οι οποίες θα ήταν ανοικτές προς το κοινό;

Εκτός από τα live που κάνω στο TikTok έχω ήδη αρχίσει κάποιες εμφανίσεις με αφορμή το νέο μου βιβλίο «Τα πειράματα του MrChem». Την Κυριακή 29 Μαΐου βρέθηκα στο 5οBOBOSFESTIVAL, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, έναν πανέμορφο χώρο της Αθήνας. Τη δράση παρακολούθησαν πλήθος παιδιών αλλά και ενηλίκων. Το ενδιαφέρον όλων με έκανε χαρούμενο και με έβαλε σε σκέψεις για το μέλλον. Έχω αρχίσει να σχεδιάζω μια επιστημονική παράσταση που θα απευθύνεται στον «αμύητο» θεατή στις φυσικές επιστήμες.

5) Πως σας ήρθε η ιδέα να γράψετε βιβλίο; Τι περιεχόμενο έχει και σε τι ηλικίες απευθύνεται;

Το βιβλίο «τα πειράματα του MrChem» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ) είναι ένα επιστημονικό παραμύθι και απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 9 ετών, δηλαδή σε μαθητές και μαθήτριες νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Με αυτό μπορούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο των φυσικών επιστημών, ακολουθώντας τη μαγεία ενός παραμυθιού. Εκεί συνέβαλε η Χριστίνα Σαρηγιάννη, η οποία είναι η συνδημιουργός του βιβλίου. Απευθυνόμαστε σε παιδιά μικρότερης ηλικίας και τα εισάγουμε ομαλά στον κόσμο της επιστήμης. Καθώς είμαστε  και οι δυο εκπαιδευτικοί, αφουγκραστήκαμε την ανάγκη των παιδιών να κατανοήσουν όλα όσα παρατηρούν. Γιατί σκάει ξαφνικά ένα φουσκωμένο μπαλόνι; Πώς μεγαλώνουν τα δέντρα; Γιατί σκάνε οι μπουρμπουλήθρες, όταν τις ακουμπήσει κάνεις με τα χέρια του; είναι μερικά από τα ερωτήματά τους. Το βιβλίο μας, λοιπόν, έρχεται να δώσει μερικές απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. Τους μαθαίνει να μελετούν τον κόσμο τους μέσω της επιστημονικής μεθόδου. Το βιβλίο τα καθοδηγεί μέσα από πειράματα και τα εκπαιδεύει να κάνουν  μεθοδική παρατήρηση προκειμένου να καταλήξουν σε υποθέσεις. Με λίγα λόγια το βιβλίο μας εισάγει τα παιδιά στο γοητευτικό χώρο της επιστήμης,  αξιοποιώντας την ανακαλυπτική μάθηση.

6) Τι σχέδια έχετε για το μέλλον; Σκοπεύετε να γράψετε και άλλο βιβλίο;

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη δημιουργία του λογαριασμού Mr..Chem στο TikTok, αλλά και από την κυκλοφορία του βιβλίου «τα πειράματα του MrChem», αισθάνομαι ήδη την αγάπη του κοινού για την εκλαϊκευμένη Επιστήμη. Παίρνω δύναμη, λοιπόν, για να συνεχίσω να εργάζομαι στο project της επικοινωνίας της Επιστήμης από κάθε μέσο. Ευελπιστώ, στις αρχές του 2023, να κυκλοφορήσει άλλο ένα βιβλίο με πειράματα για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *