Η κακοκαιρία «Μήδεια» και η χιονόπτωση που έφερε στην Αττική, άφησε στο
πέρασμά της ένα όμορφο λευκό τοπίο σε όλο το λεκανοπέδιο. Στη Νέα Σμύρνη άφησε και αρκετά πεσμένα δέντρα σε διάφορες περιοχές της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, δέντρο έπεσε στην διασταύρωση των οδών Πλαστήρα και Φιλαδέλφειας, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Επίσης, πτώση δέντρου καταγράφηκε στην οδό Ομήρου, αλλά και εντός του Άλσους Νέας Σμύρνης.
Οι παραπάνω εικόνες δημιουργούν εύλογα το ερώτημα: Γιατί πέφτουν τόσα δέντρα στη Νέα Σμύρνη; Γιατί κάθε φορά που συμβαίνουν έντονα καιρικά φαινόμενα, έχουμε τόσες απώλειες;
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της πόλης μας, γίνονται μάρτυρες τέτοιων εικόνων. Να θυμίσουμε ότι σχετικά πρόσφατα, στις 14/12/2020 μεγάλο δέντρο έπεσε στη συμβολή των οδών Ομήρου και Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, από τη βροχή και τον αέρα που σημειώθηκε εκείνη την ημέρα, καταπλακώνοντας ένα όχημα και προκαλώντας φθορές σε ζαρντινιέρες. Μάλιστα, άνδρες της πυροσβεστικής αναγκάστηκαν να κόψουν το δέντρο σε κομμάτια, τα οποία περισυνέλεξαν οχήματα του δήμου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος. Την ίδια ημέρα, σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων σε άλλα τέσσερα σημεία της πόλης.
πτώση δέντρου Ομήρου & Κ.Παλαιολόγου Νέα Σμύρνη 14/12/2020
Αλλά και πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια πολύ ισχυρών ανέμων, μεγάλο δέντρο στη Νέα Σμύρνη, αποκόπηκε και έπεσε καταπλακώνοντας 12 σταθμευμένα οχήματα, όπου ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματίες.
Αν λοιπόν η «Μήδεια» ήταν η αιτία του κακού στις 16/2/21, βλέπουμε ότι παρόμοιες εικόνες είχαμε στη Νέα Σμύρνη και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
Η πτώση ενός δέντρου, πέραν των προβλημάτων στην κυκλοφορία των οχημάτων, που πρόσκαιρα δημιουργεί, μπορεί να προκαλέσει επίσης υλικές ζημιές, αλλά και σοβαρό τραυματισμό διερχομένων πεζών. Ακόμη όμως κι αν δεν συμβεί τίποτα από τα παραπάνω, κάθε δέντρο που πέφτει στο δρόμο είναι μια οικολογική απώλεια, ειδικά όταν δεν προβλέπεται κάποιο σχέδιο για την αποκατάσταση του.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, σε δήμο της Ανατολικής Μακεδονίας, άνδρας βρήκε το θάνατο όταν ένα μεγάλο κλαδί δέντρου αποκόπηκε και κατέπεσε στο κεφάλι του κατά τη διάρκεια υπαίθριας εκδήλωσης. Όπως αποδείχθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, η αποκοπή του κλαδιού δεν οφειλόταν σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά αποκλειστικά στην παράλειψη των αρμόδιων οργάνων του Δήμου, να προβούν στη συντήρηση του χώρου και την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή ενδεχόμενης πτώσης του δέντρου, ιδίως σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η υπόθεση αυτή απασχόλησε και την ποινική δικαιοσύνη, με απόφαση της οποίας οι υπεύθυνοι του δήμου καταδικάστηκαν.
Με αφορμή αυτό το τραγικό συμβάν, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι η συντήρηση αλλά και το κλάδεμα των δέντρων στους δρόμους και στα δημοτικά πάρκα, είναι αποκλειστική ευθύνη των Δήμων.
Η Δημοτική αρχή στη Νέα Σμύρνη, θα πρέπει να λάβει σοβαρά μέτρα για τον περιορισμό και την αποτροπή της πτώσης των δέντρων σε ενδεχόμενη κακοκαιρία. Το κλάδεμα, η φροντίδα και η διαμόρφωση των ψηλών δέντρων, βοηθούν στο να διατηρούνται υγιή και μειώνουν τον κίνδυνο της φθοράς τους.
Η κατάρριψη των κατεστραμμένων ή βαριών κλαδιών, η προληπτική αφαίρεση κλαδιών για την αποτροπή της πτώσης τους σε ηλεκτροφόρα καλώδια, η διαχείριση των προβλημάτων με ρίζες δέντρων που ανυψώνουν πεζοδρόμια και η αντιμετώπιση ασθενειών δέντρων που μπορεί να οδηγήσουν στην πτώση τους, είναι μόνο μερικές από τις ενέργειες που με κατάλληλο σχεδιασμό και πλάνο από τους αρμόδιους, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες εικόνες στη Νέα Σμύρνη, την επόμενη φορά που θα συμβεί κακοκαιρία.
Στην πόλη με τα άφθονα πάρκα, το πανέμορφο Άλσος που αποτελεί πνεύμονα πρασίνου αλλά και τα δέντρα στους δρόμους και στις γειτονιές, θα πρέπει ο Δήμος να λάβει όλα τα μέτρα για τη συντήρηση τους, αλλά και να δημιουργήσει πλάνο αποκατάστασης των δέντρων που χάθηκαν, γιατί κάθε δέντρο είναι πολύτιμο για την πόλη μας!