Η πορεία όπως εσείς την ζήσατε! Ρωτήσαμε και μας απαντήσατε!

Η πορεία όπως εσείς την ζήσατε! Ρωτήσαμε και μας απαντήσατε!

Η πορεία που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Νέας Σμύρνης την Τρίτη 09/03/2021, με αφορμή το περιστατικό αστυνομικής βίας προς ένα συμπολίτη μας, την Κυριακή 07/03/2021, έλαβε μεγάλες διαστάσεις και προκάλεσε, όπως είναι φυσικό, χιλιάδες αντιδράσεις και καταιγισμό σχολίων. Η ομάδα μας αποφάσισε να συγκεντρώσει κάποιες απόψεις ορισμένων συμπολιτών μας σχετικά με την πορεία, την έκβασή της, αλλά και τη σημασία της για τους ίδιους. Οι πολίτες που επιλέχθηκαν για τη συγκεκριμένη, περιορισμένης έκτασης, δημοσκόπηση ήταν, όπως θα διαπιστώσετε, άτομα διαφορετικών ηλικιών και από διαφορετικά περιβάλλοντα γενικότερα, για την αποφυγή δημιουργίας υπόνοιας προβολής συγκεκριμένης κατεύθυνσης από εμάς, αλλά και χάριν ποικιλίας. Συγκεκριμένα, η ερώτηση που θέσαμε σε κάποιους συμπολίτες μας, ήταν η ακόλουθη:

«Τι οδήγησε στην τόσο μεγάλη κινητοποίηση των πολιτών και στην μεγάλη πορεία της Τρίτης εν μέσω πανδημίας; Πως βιώσατε εσείς τα γεγονότα; Πιστεύετε ότι ο σκοπός επετεύχθη;»
Παρακάτω, παραθέτουμε τις απαντήσεις των συμπολιτών μας, με τυχαία σειρά.

«Στην τόσο μεγάλη κινητοποίηση, θεωρώ πως οδήγησαν οι απαράδεκτες «κινήσεις» (αν μπορώ να τις χαρακτηρίσω έτσι) της κυβέρνησης. Αναφέρομαι στην ανοχή και ολιγωρία προς φαινόμενα βίας από αστυνομικούς, των οποίων ο ρόλος είναι η προστασία μας. Στην πορεία ήταν παρα πολύ ωραία. Φωνάζαμε συνθήματα, ήμασταν όλοι μαζί, ενωμένοι, για ένα σκοπό κι αυτό ήταν ένα πολύ όμορφο συναίσθημα. Ο σκοπός θεωρώ ότι επετεύχθη, αλλά φυσικά τα βρωμοκάναλα δεν πρόβαλαν τίποτα για την πορεία εκτός των επεισοδίων που σημειώθηκαν μετά, κι αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο δε διαδόθηκε αυτό που πραγματικά έγινε. Δηλαδή μια τεράστια πορεία, με πολύ κόσμο ή αλλιώς λαοθάλασσα που ζητά κάτι πολύ απλό και αυτονόητο… να σταματήσει η αστυνομική βία, έτσι ώστε να μη φοβόμαστε να βγούμε από τα σπίτια μας…Κάτι που ακόμα συμβαίνει δυστυχώς.»

Μάριος, 19 ετών.

«Ντρέπομαι για τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας. Δεν ταιριάζουν αυτά στη Νέα Σμύρνη, που είναι μια ήσυχη πόλη με οικογενειάρχες. Ο ξυλοδαρμός του νεαρού στην πλατεία ήταν απαράδεκτος. Δεν ξέρω που ανήκει και γιατί ήταν εκεί, όμως ήταν άοπλος. Η αστυνομία πρέπει να επιβάλλει την τάξη, αλλά όχι να χτυπάει πολίτες στην πλατεία μας μέρα μεσημέρι. Ο κόσμος έχει κουραστεί από τα μέτρα κατά της πανδημίας, φάνηκε αυτό κι όλοι είναι πια εξαγριωμένοι. Ωστόσο, πιστεύω πως η πορεία ήταν λάθος κίνηση. Πρώτον, γιατί ήταν επικίνδυνος ο συνωστισμός τόσων ανθρώπων και την Κυριακή και την Τρίτη για τη διασπορά της πανδημίας και δεύτερον γιατί έδωσε πάτημα στους κουκουλοφόρους που ψάχνουν τέτοιες περιστάσεις να “τρυπώσουν” και να δημιουργήσουν προβλήματα σοβαρά. Πόνεσε η ψυχή μου με αυτά που έβλεπα στις ειδήσεις, δεν πίστευα ότι συμβαίνουν στη γειτονιά μου. Λυπήθηκα και για το νεαρό αστυνομικό που την πλήρωσε για τις πράξεις των άλλων. Δε νομίζω ότι κερδίσαμε τελικά με την πορεία αυτή, σε άλλους δώσαμε έδαφος. Αυτοί που προκάλεσαν τα γεγονότα δε διαδήλωναν για τη βία, είχαν δικούς τους λόγους κατά τη γνώμη μου γι’αυτό και προκάλεσαν βία!»

Χριστίνα, 68 ετών.

«Όταν στη γειτονιά την οποία μεγάλωσες και τώρα μεγαλώνουν τα παιδιά σου, η αστυνομία χτυπάει απροκάλυπτα κόσμο, κάτι πρέπει να γίνει… Το συμβάν στο polis park ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει άμεση αντίδραση στην πορεία της Κυριακής, η οποία αποτελούνταν κυρίως από Νεοσμυρνιώτες! Από την πορεία της Τρίτης, εγώ, προσωπικά, θα σταθώ στην τεράστια προσέλευση κόσμου. Ήμουν και εγώ εκεί και ακολούθησα την πορεία έως την Πλαστήρα. Μέχρι να εμφανιστούν οι γνωστοί άγνωστοι, όλα βαίναν καλώς και ο σκοπός είχε επιτευχθεί στο 100%. Εν τέλει, η προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων αμαυρώθηκε από τα επεισόδια που έγιναν. Παρόλα αυτά, συνεχίζω να πιστεύω πως ο σκοπός επετεύχθη. Όχι ολοκληρωτικά, αλλά το μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε, εισακούστηκε!»

Δημήτρης, 39 ετών.

«Θεωρώ ότι δεν ήταν ο ξυλοδαρμός του πολίτη στην πλατεία, μέρα μεσημέρι, ο λόγος που οδήγησε σε αυτή την κινητοποίηση. Θα έλεγα ότι το συγκεκριμένο περιστατικό ωμής βίας ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Δεν ήμουν μπροστά, ούτε στο περιστατικό, αλλά, ούτε και στην πορεία. Το μόνο συναίσθημα που ένιωσα, ήταν θλίψη, γιατί έβλεπα ξαφνικά φίλους και γνωστούς να φανατίζονται υπέρ ή κατά κάποιας πλευράς και αηδία από το όργιο βίας που αποφάσισε να εκτυλιχθεί, αρχικά από τους γνωστούς δημιουργούς μπάχαλων και τους οπαδούς-χούλιγκαν των ποδοσφαιρικών ομάδων και έπειτα από την ίδια την αστυνομία. Κατά την άποψη μου, η ανάμειξη των ακραίων στοιχείων και η βεντέτα με την αστυνομία, υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια των απλών πολιτών να αναδείξουν τα αιτήματα τους. Σίγουρα η όλη κατάσταση έγινε πανελλαδικώς γνωστή, (παρά την ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΗ λασπολογία από τα ΜΜΕ) παρόλα αυτά, δεν μπορώ να ξέρω ακόμα αν θα έχει καίριο αντίκτυπο στη ρίζα των προβλημάτων που προκάλεσαν εξαρχής τη διαδήλωση.»

Φώτης, 20 χρόνων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *