Κάν’το για σένα κάν’το για την κοινωνία

Η φιλοσοφία και η λογική είναι οι δύο βασικοί πυλώνες που πρέπει να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε και έπειτα όλα τα υπόλοιπα μεγαλεπήβολα και πιασάρικα μοδάτα θέματα που τα πετάνε οι δήθεν μορφωμένοι ή ψευτοκουλτουριάρηδες που θέλουν να το παίξουν “ωραίοι και σοβαροί” με υποτιθέμενο πλάνο και σχέδιο πολιτικό. Φιλοσοφία λοιπόν είναι η μελέτη που ασχολείται με ερωτήματα, προβλήματα ή απορίες που μπορούμε να αποκαλέσουμε οριακά, θεμελιώδη, ή έσχατα, όπως αυτά της ύπαρξης, γνώσης, αξίας, αιτίας, γλώσσας και του νου.

Η λέξη φιλοσοφία ετυμολογικώς είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό φιλείν (αγαπώ) και τη λέξη σοφία, δηλαδή αγάπη για τη σοφία. Η φιλοσοφία μάς ανοίγει νέους δρόμους και αναζητά απαντήσεις σε ερωτήματα που πιθανώς ξεπερνούν τις ανθρώπινες γνωστικές δυνατότητες, βοηθώντας στη διερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης σκέψης, ακόμα και όταν δεν φτάνει σε κάποιο αποτέλεσμα ο επαγωγικός της προβληματισμός. Δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι φιλοσοφία είναι σκέψη πάνω στην ίδια τη σκέψη και τις δυνατότητες της. Γενικώς θα μπορούσε να διατυπώσει κανείς ότι φιλοσοφική σκέψη είναι η διανοητική διερεύνηση βαθέων ερωτημάτων για τη σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο και τη θέση του σ’ αυτόν. Η φιλοσοφία δεν αρκείται στην ανάλυση της πραγματικότητας του εμπειρικού κόσμου, αλλά διατυπώνει προτάσεις για την αλλαγή του.

Πάμε τώρα στη λογική. Η λογική έχει δύο έννοιες. Είναι η μελέτη των τρόπων συλλογισμού (εκείνων που ισχύουν, καθώς και των εσφαλμένων), όπως και η χρήση έγκυρων συλλογισμών. Στην τελευταία αυτή έννοια, η λογική χρησιμοποιείται στις περισσότερες πνευματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της φιλοσοφίας της επιστήμης,και της λακωνικότητας, αλλά στην πρώτη έννοια κατά κύριο λόγο μελετήθηκε στους κλάδους της φιλοσοφίας, των μαθηματικών, της σημασιολογίας και της πληροφορικής. Εξετάζει γενικές μορφές οι οποίες μπορούν να επιχειρηματολογηθούν. Στα μαθηματικά είναι η μελέτη των έγκυρων συμπερασμάτων μέσα σε μια τυπική γλώσσα. Η λογική επιπλέον μελετήθηκε στη θεωρία επιχειρηματολογίας. Η λογική μελετήθηκε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, όπως Ινδία, Κίνα, Περσία και Ελλάδα. Η λογική χωρίζεται σε τρία μέρη, τον επαγωγικό συλλογισμό, τον υποθετικό-παραγωγικό συλλογισμό και τον παραγωγικό συλλογισμό.

Ας επιστρέψουμε όμως στη πραγματικότητα και στο σήμερα. Όταν λοιπόν ο κόσμος αποκτήσει πραγματικά λογική και κριτική σκέψη τότε θα μπορέσει να διαμορφώσει μια πιο σωστή φιλοσοφία και τότε θα είναι ικανός να κρίνει ποιοι είναι οι σοβαροί και υγιείς εκφραστές αυτής, αλλά όλα λειτουργούν αντίστροφα. Όταν, στην πλειοψηφία τους, οι εμπλεκόμενοι με τα κοινά είναι συμφεροντολόγοι, υπηρέτες όχι του λαού αλλά κάποιου συστήματος, όταν είναι αδαείς άεργοι και πρωταθλητές στη κυβίστηση ,άρτιοι εκφραστές των πελατειακών σχέσεων και εξαρτώμενοι από την πολιτική και όχι από τις δικές τους δυνάμεις, τι φιλοσοφία θέλετε να έχει ο κόσμος?

Αυτοί λοιπόν οι πρωταθλητές κυβίστησης και εξυπηρέτησης ιδίων και συστημικών συμφερόντων, θα σας προβάλλουν υποτιθέμενες προτάσεις, μερικές grande φωτογραφίες περιοδικού, θα καπηλευτούν και κάποιο όνομα ή σλόγκαν που πουλάει κι ας μην είναι δικό τους και εσείς θα κάνετε καρδούλες και likes επειδή έχετε δει πετυχημένο περιτύλιγμα με υποτιθέμενο σοβαρό περιεχόμενο το οποίο αλλάζει ανάλογα με το που προσκολλάται το εκάστοτε πολιτικό παράσιτο. Η φιλοσοφία και η λογική δεν είναι κατά το δοκούν και κατά το πρόσκαιρο ή ευκαιριακό συμφέρον. Όταν την έχεις την υπερασπίζεσαι και την προβάλεις και σίγουρα δεν την αλλάζεις ανάλογα με το τι θέση σου υπόσχονται.

Δεν γίνεται άλλα να λες πέρυσι άλλα φέτος και άλλα του χρόνου, ειδικά όταν αυτά που έλεγες πέρυσι τα υπηρετούσες χρόνια….και στη Νέα Σμύρνη έχουμε τουλάχιστον 3 με 4 τέτοια οφθαλμοφανή παραδείγματα. Παρόλα αυτά όταν κάτι που προτείνει κάποιος, ακόμα και με ιδιοτέλεια, είναι σοβαρό και χρήσιμο μπορεί να είναι και αξιοποιήσιμο. Θα σεβαστώ να αλλάξεις ομάδα όταν τη φιλοσοφία σου τις αξίες και τις αρχές σου τις προδώσανε και τις εκφράζει καλύτερα μια άλλη, όχι όμως να αλλάξεις τις αρχές σου και τη φιλοσοφία σου γιατί ο οποιοσδήποτε άλλοτε “αντίπαλος” έχει momentum και μπορεί να βολέψει εσένα και τα ρουσφέτια σου. Το μοναδικό ελαφρυντικό του κόσμου(ψηφοφόρων) που επικροτεί τους εν λόγω υποκριτές, είναι η άγνοια, αλλά και αυτό είναι εξίσου επικίνδυνο!

Ντάγιος Πολυχρόνης Εκφραστής αλήθειας χωρίς φόβο και πάθος και χωρίς ανάγκη να προβάλλω τους “τίτλους” μου γιατί ζω στη πραγματικότητα και στην κοινωνία σήμερα και στηρίζομαι στις δυνάμεις μου χωρίς εξαρτήσεις ή συμφωνίες κάτω από τραπέζια.

Άνοιγμα φωτογραφίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *