Κρις Χουγκάζ-Once Πανιώνιος…Always Πανιώνιος

Κρις Χουγκάζ-Once Πανιώνιος…Always Πανιώνιος

Ξεκινώντας να γράφω για έναν άνθρωπο που γνωρίζω εδώ και 32 χρόνια, έχω ένα αμήχανο άγχος μήπως το κείμενο είναι φορτισμένο και πιθανόν όχι τόσο αντικειμενικό. Σκέπτομαι τελικά, ότι τα κείμενα ζωντανεύουν μόνο αν αποτυπώνουν αλήθειες και βρίσκω εύκολα τον τρόπο να κάνω την εισαγωγή της μίνι συνέντευξης που ακολουθεί, με έναν από τους πιο αγαπητούς Πανιώνιους Νεοσμυρνιώτες, τον φίλο μου Κρις Χουγκάζ. Ο Κρις γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, από γονείς Έλληνες Αιγυπτιώτες και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Πήγε σχολείο στη Λεόντειο και στη συνέχεια φοίτησε στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Τα πρώτα μπασκετικά του βήματα τα έκανε στα τμήματα υποδομής του Πανιωνίου, όπου και έζησε τελικά μερικές από τις πιο σημαντικές και αξέχαστες στιγμές στην καριέρα του, στην ομαδάρα της δεκαετίας του ‘80-‘90, με τον Φάνη, τον Μπόμπαν και τα άλλα παιδιά, υπό το κοουτσάρισμα του Βλάντο Τζούροβιτς. Η μπασκετική πορεία του ως παίκτης ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του στα ρόστερ και άλλων ομάδων, όπως της Δάφνης, της Λάρισας, Παπάγου, Νηαρ Ηστ, Bayreuth Γερμάνια και Gmunden Αυστρία.

untitled image

Η μεγάλη αγάπη του για το άθλημα σε συνδυασμό με τις πανεπιστημιακές σπουδές του, τον κράτησαν στο παρκέ ως κόουτς και προπονητή, μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Πέρα από την Ελλάδα, όπου διετέλεσε προπονητής του Πανιωνίου φυσικά, της Καβάλας, του Ηρακλή και του Όφη, αναζήτησε την τύχη του σε χώρες του εξωτερικού, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες προπονητές τα τελευταία ειδικά χρόνια. Δούλεψε στον Απόλλωνα Λεμεσού, στις Eggoe Brno & USK Πράγας, Corerecaminos Victoria Μεξικό. Η αυστριακή νεανική Redwell Oberwart ήταν η ομάδα που για δυο συνεχόμενες σεζόν, του χάρισε τις μεγαλύτερες διακρίσεις τόσο σε συλλογικό όσο και ατομικό επίπεδο. Η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα ABL και το κύπελλο Αυστρίας, ενώ ο ίδιος ανακηρύχτηκε για δυο συνεχόμενες χρονιές head coach του αυστριακού all star game, προπονητής της χρονιάς και προπονητής της χρονιάς σε όλα τα σπορ το 2016. Σήμερα, το προπονητικό του ταξίδι ανά τον κόσμο τον έφερε στη Γαλλία, όπου από την περσινή σεζόν κοουτσάρει και προπονεί τη L’ Union Lourdes, μία εξίσου νεανική ομάδας που έχει την τύχη να προπονείται τον Κρις, τον ειδικό θα έλεγε κανείς στο να φτιάχνει ομάδες ανταγωνιστικές με νέα και άπειρα παιδιά, με θέληση και ενθουσιασμό. Προσόντα που όπως φαίνεται έχουν πιάσει τόπο στους δυο δίδυμους γιους του, επίσης γέννημα θρέμμα του Πανιωνίου, ο ένας εκ των οποίων αγωνίζεται στον Ιωνικό Νίκαιας και ο άλλος είναι σε Πανεπιστήμιο της Αμερικής συνδυάζοντας μπάσκετ και σπουδές.

1.Τι σημαίνει για σένα η Νέα Σμύρνη;
Είναι το όμορφο «χωριό» μου. Το πατρικό μου, το σχολείο μου, οι παιδικές μου αναμνήσεις, η ομάδα μου.

2. Νέα Σμύρνη + Πανιώνιος ή Πανιώνιος + Νέα Σμύρνη;
Αυτά τα δύο είναι συνυφασμένα. Δεν νοείται το ένα χωρίς το άλλο. Χαλάει η αύρα της πόλης χωρίς τον Πανιώνιο δυνατό, και ο Πανιώνιος ταλαιπωρούνταν όταν είχε έδρα εκτός πόλης.

3. Ποια είναι η καλύτερη νεοσμυρνιώτικη ανάμνηση και ποια η καλύτερη “πανιώνια” ανάμνησή σου;
Η ανάμνηση από τα παιδικά μου χρόνια είναι οι ατελείωτες ώρες παιχνιδιού στους δρόμους με τις όμορφες μονοκατοικίες! Η καλύτερη πανιώνια, οι μεγάλες επιτυχίες της τεράστιας αυτής διαχρονικής ομάδας που πάλευε στα ίσα Άρη και ΠΑΟΚ το ’80, Ολυμπιακό Παναθηναϊκό την δεκαετία του 90. Φυσικά η κατάκτηση του κυπέλλου θα μείνει στην καρδιά μας.

4. Ποια είναι η γνώμη σου για την κατάσταση του Πανιωνίου σήμερα;
Δυστυχώς ο Πανιώνιος ζει τα χειρότερα χρόνια της ιστορίας του. Επέστρεψα δύο φορές από το εξωτερικό για να βοηθήσω σε δύσκολες στιγμές, όχι τη βαθμολογική σωτηρία που είναι το λιγότερο, αλλά με την ελπίδα αναγέννησης και επανέναρξης των αρχών που ανέδειξαν τον ιστορικό σύλλογο. Μάλιστα την τελευταία φορά, είμαι περήφανος που έφυγα και δεν συνέχισα την παρωδία που έβλεπα να επακολουθεί.

5. Είσαι γέννημα θρέμμα Πανιώνιος… το ίδιο και οι γιοι σου… τι λείπει σήμερα για να γίνουν τα τμήματα υποδομής ξανά φυτώρια ταλέντων;
Είμαι περήφανος γι αυτό. Από την ομάδα λείπει το όραμα και οι παράγοντες που αγαπούν την ομάδα. Τα χρήματα είναι το λιγότερο. Και τώρα στις στάχτες του είναι στιγμή που πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, αλλά με πολλή αυστηρότητα, αρχές και πλάνο. Η επιτυχία χτίζεται με υπομονή, δουλειά και όραμα.

6. Γήπεδο Αρτάκης… θα μείνει άραγε όνειρο;
Το Αρτάκης ήταν ναός του μπάσκετ. Φυσικά είμαι υπέρ της ανέγερσης νέου σύγχρονου γηπέδου. Το πώς είναι δουλειά των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό. Το νέο γήπεδο είναι πάνω από κάθε πολιτική ή συμφέροντα. Ελπίζω να έρθει η στιγμή που θα μπω να το καμαρώσω κι ας γράφει η πλακέτα από έξω οποιοδήποτε όνομα.

7 . Έχοντας ζήσει σε πολλές πόλεις του εξωτερικού και όντας πλέον μόνιμος κάτοικος Νέας Μάκρης όταν βρίσκεσαι στην Ελλάδα… ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά σε σχέση με το εξωτερικό;
Η διαφορά επαγγελματικά είναι το ζητούμενο στον Πανιώνιο αλλά και σε κάθε ομάδα. Πλάνο, στήριξη από όλους τους τοπικούς φορείς, πολλή δουλειά και μάλιστα και εθελοντική, υπομονή, όραμα. Φυσικά υπάρχουν θετικά όπως το φιλότιμο, που αν και εξαλείφεται, υπάρχει ακόμα και αυτό βοηθάει τον Έλληνα να μεγαλουργεί.

8. Ποια είναι τα μέρη που επισκέπτεσαι όταν έρχεσαι στη Νέα Σμύρνη;
Η πλατεία, η Αγία Φωτεινή, πέρασμα έστω κι έξω από το χωράφι της Αρτάκης ,η Λεόντειος το σχολείο μου, το γήπεδο ποδοσφαίρου, ο Νίκος για τυρόπιτα.

untitled image

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *