Πιο Ιστορικός από όσο νομίζεις

Πιο Ιστορικός από όσο νομίζεις

Με προέλευση από τον αρχαίο πολιτισμό των Ιονίων, που χρονολογείται περίπου από το 600-480 π.Χ., ιδρύεται το 1890 ο σύλλογος «ΟΡΦΕΥΣ» στην τότε ελληνική Σμύρνη. Έπειτα από αλλαγές, σχετικά με το όραμα του συλλόγου, αποφασίστηκε να επικεντρωθεί με τον αθλητισμό, υπό τη νέα ονομασία του ως «ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ» και ξεκίνησε να φιλοξενεί αθλητικούς αγώνες που τους αποκαλεί «ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ», τους οποίους, όμως, οι δημοσιογράφοι της Σμύρνης τους ονόμασαν από τότε «ΠΑΝΙΩΝΙΟΥΣ», τιμώντας τις αρχαίες παραδώσεις της περιοχής. Χωρίς, όμως, να επεκταθώ περαιτέρω στην μετέπειτα πορεία του, θέλω να αναφερθώ στις φορές που πρωτοστάτησε στον σύγχρονο αθλητισμό με ιδέες που καθιερώθηκαν αργότερα σε όλη την χώρα.

· Το 1896 έχουμε εμφάνιση των πρώτων «ΠΑΝΙΩΝΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ» και ο Σύλλογος έχει ενεργή συμμετοχή στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες.

· Το 1901 ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης καθιερώνει τους πρώτους «Σχολικούς αγώνες» και δίνει ώθηση στην πολιτεία να κάνει το μάθημα της Γυμναστικής υποχρεωτικό στα σχολεία. Ενδεικτικό της αφοσίωσης τους ήταν ότι οι αγώνες αυτοί συνεχίστηκαν μέχρι το 1922 χωρίς να ανασταλούν ούτε κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

· Το 1902 ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης ιδρύει την πρώτη σχολή γυμναστών. Από όλη την Ελλάδα οι εφορίες των σχολείων στέλνουν δασκάλους και δασκάλες στη σχολή για την εκμάθηση της σουηδικής γυμναστικής.

· Το 1913 δημιούργησε την πρώτη ομάδα Βόλεϊ και εισήγαγε το άθλημα της πετοσφαίρισης στον Ελλαδικό χώρο.

· Το 1919 μεταξύ άλλων πρόσθεσε στο roster του ομάδα μπάσκετ και οργάνωσε Πρωτάθλημα στη Σμύρνη

· Το 1925 εισηγείται την καθιέρωση του γυναικείου αθλητισμού και 3 χρόνια αργότερα διοργανώνει τους πρώτους αθλητικούς γυναικείους αγώνες.

· Το 1981 ιδρύεται το τμήμα χειροσφαίρισης. Την επόμενη χρονιά το νεοσύστατο αυτό τμήμα κατακτά το Πρωτάθλημα Εφήβων.

· Το 1983 ξεκινά το Τμήμα Ενόργανης Γυμναστικής. Το 1985 κατασκευάστηκε ένα μεγάλο και σύγχρονο γυμναστήριο, μέσα στις εγκαταστάσεις του ποδοσφαιρικού γηπέδου, το οποίο για σειρά ετών απετέλεσε κέντρο των κλιμακίων της Εθνικής ομάδας και σήμερα είναι το μεγαλύτερο του λεκανοπεδίου. Αξιοσημείωτη είναι και η εκπαίδευση του Ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια σε αυτό τον χώρο από τα 5 του έτη.

· Το 1985 ο Πανιώνιος επεκτείνεται εκ νέου με το τμήμα Υδατοσφαίρισης και ανεβαίνει γρήγορα κατηγορία στο εθνικό επίπεδο ενώ 3 χρόνια μετά δημιουργείται και γυναικεία ομάδα.

Όλα αυτά και πολλά αλλά κατορθώματα, όπως η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας το 1979 και το 1998 στο ποδόσφαιρο, οι συνεχείς και πολλαπλές συμμετοχές αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες, και φυσικά η μεγάλη αναδιοργάνωση του συλλόγου, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, με έδρα, και εγκαταστάσεις τιμητικά στη Νέα Σμύρνη.

Ομολογουμένως, ο Πανιώνιος δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πολλές οικονομικές δυσκολίες ,ήδη πριν τη πανδημία είτε απο κακοδιαχείριση είτε απο το γκρέμισμα του κλειστού αρτάκης και τα έσοδα του συλλόγου έχουν μειωθεί αισθητά. Ελπίζουμε όμως και πιστεύω πως στα επόμενα χρόνια να καταφέρει να ανακάμψει και να αποκτήσει το κύρος που πάντα είχε και άξιζε.

untitled image

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *