Τα πεζοδρόμια του δήμου: νέα, παλιά και ξεχασμένα…

Τα πεζοδρόμια του δήμου: νέα, παλιά και ξεχασμένα…

Η Νέα Σμύρνη, μια περιοχή που καλύπτει 3.524 τετραγωνικά χιλιόμετρα, πλαισιώνεται από ουκ ολίγους δρόμους, και οδούς. Κάθε ένας από αυτούς, συνοδεύεται από πεζοδρομία, και όπως είναι φυσικό, ο χώρος που καλύπτουν είναι τεράστιος. Η προσπάθεια, όμως, των δημοτικών αρχών για τη διατήρηση της ακεραιότητας αυτών των πεζοδρομίων, που χρησιμοποιούνται καθημερινά από χιλιάδες κόσμο, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, για να το θέσω ήπια.

Συχνά, και χωρίς ιδιαίτερη παρατηρητικότητα, θα δει κανείς εικόνες δέντρων που έχουν σηκώσει με τις ρίζες τους πλακάκια, άκρες πεζοδρομίων που έχουν φθαρεί από τις συνεχείς επαφές τους με αυτοκίνητα, τρύπες που έχουν παραμείνει ακάλυπτες λόγω κατεδάφισης κάποιου κτηρίου, επικίνδυνες σειρές πλακών σε κατηφόρες, και γενικότερα μια άσχημη εικόνα σε κεντρικούς και πολυσύχναστους δρόμους και στενά. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο σοβαρή, αν αναλογιστούμε πόσο επικίνδυνα και δύσβατα είναι αυτά τα πεζοδρόμια τη νύχτα και σε ημέρες βροχής, μέρες δηλαδή που ο πεζός πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα μην γλιστρήσει και να έχει καλή ορατότητα. Ευτυχώς, ο βραδινός φωτισμός, τις περισσότερες φορές, επιτελεί καλά το σκοπό του.

Τα πράγματα φαίνονται ιδιαίτερα δύσκολα επίσης, για άτομα με ειδικές ανάγκες. Πέρα από τα ήδη προαναφερόμενα προβλήματα, ένας τυφλός, για παράδειγμα δεν συναντάει συχνά τις ανάγλυφες πλάκες, για να μετακινηθεί. Άλλες φορές, συμπολίτες μας που μετακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο αδυνατούν να διασχίσουν τα πεζοδρόμια, είτε λόγω της έλλειψης κατάλληλων υποδομών, είτε διότι κάποιο αυτοκίνητο θα έχει σταθμεύσει πάνω στις ειδικές (και ολιγάριθμες) ράμπες, εμποδίζοντας την κυκλοφορία. Τουλάχιστον με την ανακαίνιση της οδού Ομήρου τα πράγματα δείχνουν ενθαρρυντικά, θα έλεγε κανείς.

Με την έξαρση του ιού τα πράγματα σαφώς και δεν βελτιώθηκαν, ενώ με την παραμέληση, ήδη πρόσφατων έργων, ο χρόνος για να μετατραπεί ένα πεζοδρόμιο σε δύσβατο καλντερίμι ολοένα και μειώνεται. Η δημοτική αρχή οφείλει να λάβει θέση άμεσα, αν σκοπεύει να κάνει τη δουλειά της. Ελπίζουμε πάντα για την καλύτερη επίλυση αυτού του προβλήματος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *