Η Αλήθεια για το πάρκο σκύλων Δεξαμενής. Δελτίο τύπου ‘Οι Φίλοι περιοχής Δεξαμενής Νέας Σμύρνης’

Η Αλήθεια για το πάρκο σκύλων Δεξαμενής. Δελτίο τύπου ‘Οι Φίλοι περιοχής Δεξαμενής Νέας Σμύρνης’

Δελτίο τύπου :

Η αλήθεια για τα δυο πάρκα σκύλων στην πλατεία Δεξαμενής
Νέας Σμύρνης

Αναφορικά με Δελτίο Τύπου του Δήμου Νέας Σμύρνης, σχετικά με το κλείσιμο των πάρκων σκύλων που δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά και τη συνέντευξη της Δημοτικής Συμβούλου κυρίας Κλαίρης Δεληγιάννη στο NSTV και στον δημοσιογράφο κύριο Πετρόπουλο, στις 18/11/21, οι Φίλοι περιοχής Δεξαμενής Νέας Σμύρνης ενημερώνουν για τα παρακάτω, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της πραγματικότητας.

Α. ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
· Τα 2 (και όχι 1) πάρκα σκύλων, (ένα για τα μικρόσωμα και ένα για τα μεγαλόσωμα ζώα), δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020 στο πάρκο Δεξαμενής Νέας Σμύρνης, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30/10/2019, η οποία στηρίχτηκε στο Νόμο 4235/14, που αφορούσε ωστόσο την δυνατότητα των Δήμων για δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων.

· Επομένως ελέγχεται ως ανακριβής η διατύπωση του Δήμου ότι «δεν υπήρξε ως εκ τούτου κάποια νομική διαδικασία που δεν τηρήσαμε», την οποία επανέλαβε και η κυρία Δεληγιάννη στη συνέντευξή της, δεδομένου ότι για την απόφαση στηρίχτηκαν σε άσχετη νομοθεσία, κάτι που δεν αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Δήμου.

 

Β. ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

Δημιουργείται συνεπώς το ερώτημα αν και κατά πόσον η μέχρι τότε απουσία νομικού πλαισίου έδινε το δικαίωμα στο Δήμο να δημιουργήσει 2 πάρκα σκύλων που:

1) Έχουν έκταση 1.130 τμ, καταλαμβάνοντας σχεδόν το 40% κοινόχρηστου πάρκου συνολικής έκτασης 2. 995 τμ, και αίροντας ολοκληρωτικά το χαρακτήρα του κοινόχρηστου.
2) Η οριοθέτησή τους έγινε με καγκελλόφρακτη περίφραξη ύψους 1,60 μέτρων, σε έκταση που είχε χαρακτηρισθεί το 2017 από τον ίδιο το Δήμο προς την Υπηρεσία Πολιτικής προστασίας ως χώρος καταφυγής του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού.
Τα παραπάνω ερωτήματα απαντήθηκαν και επιβεβαιώθηκε περίτρανα η μη συμμόρφωση με τους πολεοδομικούς κανονισμούς με τις εκθέσεις αυτοψίας που πραγματοποίησαν στελέχη της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης Αττικής στις 31/3/2021, που εσκεμμένα και συστηματικά παραλείπουν να αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Δήμου, σύμφωνα με τις οποίες

«α) η διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου για πάρκο σκύλων και β) η μεταλλική περίφραξη έγιναν άνευ αδείας και κατά παράβαση των πολεοδομικών διατάξεων»,

εντέλλοντας τους αρμόδιους φορείς για συμμόρφωση με τις υφιστάμενες πολεοδομικές διατάξεις ( α) Σφράγιση του ακινήτου για αόριστο χρονικό διάστημα β) η κατασκευή είναι αυθαίρετη και ως εκ τούτου κατεδαφιστέα) .

Γ. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

· Τον συγκεκριμένο χώρο χρησιμοποιούσαν από παλιά κάποιοι κηδεμόνες σκύλων, μια και αποτελεί μια από τις λίγες ελεύθερες περιοχές για πρόσβαση με κατοικίδια στη Νέα Σμύρνη, και με δεδομένο ότι ο Δήμος, για άγνωστους σε εμάς λόγους, έχει απαγορεύσει την πρόσβαση σκύλων στο κατά πολύ μεγαλύτερο Άλσος.

· Ποτέ πριν όμως δεν είχε δημιουργηθεί πρόβλημα για τους περίοικους, κάτι που επισήμανε στη συνέντευξή της και η κυρία Δεληγιάννη, γιατί ο χώρος δεν διέθετε περίφραξη, και ως εκ τούτου οι λίγοι κηδεμόνες προσέρχονταν με τα κατοικίδια δεμένα, και για πολύ μικρότερο διάστημα παραμονής.

· Η μετατροπή σε περιφραγμένο πάρκο σκύλων είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των επιπέδων θορύβου και λοιπών περιβαλλοντικών οχλήσεων, κάτι που αποδεικνύεται μέσα από σχετικές μελέτες που πραγματοποιήσαμε με πιστοποιημένους φορείς, και που προκάλεσε δραματική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της περιοχής.

· Με τη δήλωση της κυρίας Δεληγιάννη περί απομάκρυνσης μέρους μόνον της περίφραξης, για δήθεν συμμόρφωση με το νόμο 4830/21, είναι προφανές ότι δεν λύνεται το πρόβλημα. Αντίθετα, προστίθεται άλλη μια, στη σωρεία παρανομιών που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο πάρκο, δεδομένου ότι το σύνολο της περίφραξης αποτέλεσε μέρος του εξοπλισμού του.

Δ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

· Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, τα 2 πάρκα σκύλων της Δεξαμενής Νέας Σμύρνης έγιναν χωρίς σφαιρική αντίληψη των ισορροπιών που απαιτούνται για ομαλή ένταξη δρατηριοτήτων στον οικιστικό ιστό, κάτι που αποτελεί βασικό πυλώνα των υποχρεώσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

· Τα απορρέοντα ζητήματα που δημιουργήθηκαν, υπερβαίνουν κατά πολύ την πρόσφατη ανάγκη για συμμόρφωση με τη διάταξη της απόστασης των 50 μέτρων που επέβαλε ο νέος νόμος 4830/21, άποψη που θέλει να περάσει ο Δήμος, απομονώνοντας μια μόνον πτυχή του τεράστιου προβλήματος που έχει δημιουργήσει στους κατοίκους εδώ και ένα χρόνο, και διαστρεβλώνοντας ουσιαστικά την πραγματικότητα.

· Στην ίδια διαστρέβλωση της πραγματικότητας ανήκουν και οι δηλώσεις της κυρίας Δεληγιάννη περί απειλών που δέχτηκε, και περί μόνον 2 πολυκατοικιών που έχουν δημιουργήσει το όλο θέμα αποσιωπώντας τον πραγματικό αριθμό των πλέον των 100 διαμαρτυρομένων κατοίκων.

· Τέλος, επειδή εμείς μιλάμε με γεγονότα και στοιχεία, είμαστε στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για την αποκατάσταση της αλήθειας, και καλούμε την κυρία Δεληγιάννη να πράξει το ίδιο.

Οι Φίλοι περιοχής Δεξαμενής Νέας Σμύρνης

Email επικοινωνίας : dexamenineasmyrni@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *