Μετά από αρκετούς μήνες απουσίας των μαθητών των τάξεων του Λυκείου από το δεύτερο σπίτι τους, το σχολείο, η επιστροφή είναι πλέον δεδομένη. Οι μαθητές και οι καθηγητές επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον, εν όψει των Πανελληνίων εξετάσεων και ξεκολλούν επιτέλους τα μάτια τους από τις οθόνες των υπολογιστών στις οποίες περνούν τουλάχιστον τη μισή τους ημέρα οι μαθητές τον τελευταίο χρόνο.
Δόθηκε, λοιπόν, η εναρκτήριος πυροδότηση για τη μεγάλη επιστροφή. Βέβαια, κάθε αρχή και δύσκολη και κάθε απόφαση που έχει παρθεί εν μέσω πανδημίας έχει και το «τίμημά» της. Ανοίγουμε το λιανεμπόριο, μειώνουμε τους πελάτες χρησιμοποιώντας τη διαδικασία του click away για τα ψώνια μας. Ανοίγουμε τα σχολεία, επιστρέφουμε μόνο με τη διενέργεια των self test…
Τί είναι λοιπόν τα self test; Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους rapid test (τουλάχιστον έτσι μου φαίνεται προσωπικά), τα οποία διατίθενται πλέον δωρεάν και οι μαθητές του Λυκείου που επανεκκινούν (και μελλοντικά πολλών περισσότερων τομέων, όταν αρθούν τα μέτρα περιορισμού τους) καλούνται να τα προμηθευτούν και να τα διενεργήσουν στο σπίτι τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι μαθητές προμηθεύονται τα self testαπό τα ράφια των φαρμακείων με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους και τονίζεται ότι τα διενεργούν μόνοι τους, με τη βοήθεια, πιθανόν των γονέων τους, στο σπίτι τους πριν χτυπήσει ξανά το κουδούνι της σχολικής τάξης. Η διαδικασία για όσους έχουν πραγματοποιήσει rapid test (λίγοι είναι αυτοί που δεν το έχουν κάνει πλέον) είναι γνωστή. Το επίχρισμα λαμβάνεται από τη μύτη – ο χρήστης καλείται να εισχωρήσει τον ειδικόστειλεό στη ρινική του θαλάμη- και στη συνέχεια το τοποθετεί στο ειδικό «μπουκαλάκι» που δίνεται μαζί με το τεστ. Θα πρέπει να στρέψει τον στειλεό 10 τουλάχιστον φορές πιέζοντας το μπουκαλάκι -σαν να ξύνει το μολύβι του- και στη συνέχεια να το καπακώσει. Έπειτα, αφού περάσουν 15-30 λεπτά, στην ειδική ταινία, ακολουθώντας το φύλλο των οδηγιών τοποθετεί το δείγμα του και λαμβάνει τα αποτελέσματα: δύο γραμμές σημαίνουν θετικό δείγμα και θα πρέπει ο χρήστης να πραγματοποιήσει και το μοριακό τεστ, μία γραμμή στην περιοχή C σημαίνει αρνητικό δείγμα ενώ καμία γραμμή σημαίνει ότι δεν πραγματοποιήθηκε σωστά ο έλεγχος και θα πρέπει να επαναληφθεί.
Ακούγεται απλό; Θα είναι εύκολο; Θα καταφέρει ο καθένας μας να το πραγματοποιεί όποτε οι συνθήκες το απαιτούν από την ασφάλεια του σπιτιού του; Τα ερωτήματα που κατακλύζουν το μυαλό μας είναι πολλά, όπως άλλωστε ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου (ή τρίτου???) λοκντάουν. Οι απαντήσεις και πάλι απουσιάζουν. Αλλά εδώ θα είμαστε, να πολεμούμε για το καλύτερο, ευχόμενοι σύντομα να απελευθερωθούμε.