Εργατική ΠρωτοΜαγιά

Εργατική ΠρωτοΜαγιά

Πρωτομαγιά, που ονομάζεται επίσης και Ημέρα των Εργαζομένων ή Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών, είναι ημέρα μνήμης των ιστορικών αγώνων και των κεκτημένων των εργαζομένων και του εργατικού κινήματος, που γιορτάζεται σε πολλές χώρες την 1η Μαΐου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά μια παρόμοια εορτή, εμφανίζεται την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου.

Το 1889 μια διεθνής ομοσπονδία σοσιαλιστικών ομάδων και συνδικάτων όρισε την 1η Μαΐου ως ημέρα υποστήριξης των εργαζομένων, σε ανάμνηση της εξέγερσης του Haymarket στο Σικάγο (1886). Πέντε χρόνια αργότερα, ο Πρ. Ο Γκρόβερ Κλίβελαντ, ανήσυχος με τις σοσιαλιστικές καταβολές της Ημέρας των Εργαζομένων, υπέγραψε νομοθεσία για να καταστήσει την Εργατική Ημέρα —που πραγματοποιείται ήδη σε ορισμένες πολιτείες την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου— την επίσημη αργία των ΗΠΑ προς τιμήν των εργαζομένων. Ο Καναδάς ακολούθησε το παράδειγμά του λίγο αργότερα.
Οι πρώτοι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς με επίκεντρο τους εργάτες πραγματοποιήθηκαν την 1η Μαΐου 1890 μετά τη διακήρυξή τους από το πρώτο διεθνές συνέδριο των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη στις 14 Ιουλίου 1889 στο Παρίσι, Γαλλία, για να αφιερωθεί η 1η Μαΐου κάθε χρόνο ως «Ημέρα των Εργατών της Διεθνούς Ενότητας και Αλληλεγγύης».

Η ημερομηνία επιλέχθηκε λόγω γεγονότων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το 1884 η Αμερικανική Ομοσπονδία Οργανωμένων Συνδικάτων και Εργατικών Συνδικάτων απαίτησε μια οκτάωρη εργάσιμη ημέρα, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου 1886. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη γενική απεργία και την εξέγερση του Haymarket (στο Σικάγο) του 1886, αλλά τελικά και στην επίσημη κύρωση του οκτάωρου.

Είναι επίσης εθνική εορτή και στην Ελλάδα, αν και συνηθέστερα ονομάζεται «Πρωτομαγιά» που σημαίνει την πρώτη μέρα του Μαΐου.

Η Πρωτομαγία βρίσκει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα ως μια γιορτή της αναγέννησης της φύσης, της άνοιξης και των λουλουδιών. Ο μήνας Μάιος πήρε το όνομά του από την Ελληνίδα θεά Mαία, η οποία συνδέθηκε με την αρχαία ρωμαϊκή θεά της γονιμότητας, Bona Dea, της οποίας το φεστιβάλ γινόταν τον Μάιο.

Πολλοί άνθρωποι παραδοσιακά πηγαίνουν στην εξοχή για πικ-νικ και να μαζέψουν αγριολούλουδα για ένα λουλουδένιο στεφάνι που ο κόσμος κρεμάει στις εξώπορτες των σπιτιών τους για να υποδεχτεί την άνοιξη. Είναι επίσης μια καλή ημερομηνία για να επιχειρήσει κανείς το πρώτο μπάνιο της σεζόν.

Αυτή η διεθνής αργία λοιπόν γιορτάζεται την 1η Μαΐου. Συνδέεται ως ανάμνηση των επιτευγμάτων του εργατικού κινήματος. Η αργία μπορεί επίσης να είναι γνωστή ως Διεθνής Ημέρα των Εργαζομένων ή Πρωτομαγιά και σηματοδοτείται με επίσημη αργία σε περισσότερες από 80 χώρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *