Γνωρίζουμε το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου μας

Γνωρίζουμε το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου μας

Μέσω της σελίδας μας ήρθαμε σε επικοινωνία με την κυρία Ρέα Φλώρου, τη διευθύντρια του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Νέας Σμύρνης. Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση μέσα από την οποια αντλήσαμε πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για το Κοινωνικό Φροντιστήριο. Ας δούμε αναλυτικότερα ποιες ήταν αυτές:

1. Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του κοινωνικού φροντιστηρίου; Ήταν δικιά σας πρωτοβουλία ή έχετε συνεχίσει το έργο των προκατόχων σας;

Η λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Δήμου Νέας Σμύρνης (ΚΦΔΝΣ) ξεκίνησε το σχολικό έτος 2018-19, με πρωτοβουλία της κ. Ρέας Φλώρου και της Κ. Μαργαρίτας Λευκαδίτου, οι οποίες παρουσίασαν την ιδέα τους στον Αντιδήμαρχο Παιδείας Ν.Σμύρνης Κ. Πολύδωρο Συρίγο, όπου έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά. Οι δύο αυτές συντονίστριες, έχοντας πολυετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης, θέλησαν να βοηθήσουν τα παιδιά με οικονομικά προβλήματα της πόλης τους, να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση. Πολύτιμη στη υλοποίηση της ιδέας, είναι η προσφορά της Κ. Βάγιας Τζοβάρα, που έχει αναλάβει τη γραμματειακή υποστήριξη του ΚΦΔΝΣ.

2. Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί κανείς για να παρακολουθεί μαθήματα στο κοινωνικό φροντιστήριο; Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση;

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος για να εγγραφεί στο ΚΦΔΝΣ είναι:

• Να αποδεικνύει ότι είναι κάτοικος Δήμου Νέας Σμύρνης και να φοιτά σε ένα από τα σχολεία της, προσκομίζοντας ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΦΟΙΤΗΣΗΣ από το σχολείο.

• Να αποδεικνύει ότι έχει χαμηλό εισόδημα ή ότι είναι άνεργος, προσκομίζοντας το ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ.

• Να αποδεικνύει την οικογενειακή του κατάσταση ( πλήθος παιδιών, μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ), προσκομίζοντας από το Δήμο ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.

• Να υπάρχει συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα για την φοίτηση , συμπληρώνοντας και υπογράφοντας ο ίδιος την ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ και προσκομίζοντας ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ του.

Η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Κάθε χρόνο τα 4 αυτά έτη, φοιτούν στο ΚΦΔΝΣ 125-170 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, που παρακολουθούν τα κύρια μαθήματα κάθε τάξης , όπως Μαθηματικά, Αρχαία, Νέα Ελληνικά-Έκθεση, Φυσική, Χημεία, μαθήματα κατεύθυνσης κ.λ.π.

3. Το προσωπικό από πόσους καθηγητές αποτελείται; Εργάζονται επί πληρωμή ή εθελοντικά; Και αν εργάζονται εθελοντικά, υπάρχει ζήτηση καθηγητών να διδάξουν;

Οι καθηγητές του ΚΦΔΝΣ, που το πλήθος τους είναι 30-50 κάθε σχολικό έτος, είναι όλοι εθελοντές χωρίς την παραμικρή αμοιβή. Οι καθηγητές μας είναι εν ενεργεία καθηγητές σχολείων ή φροντιστηρίων, συνταξιούχοι ή πτυχιούχοι με πείρα σε ιδιαίτερα μαθήματα. Στο τέλος κάθε σχολικού έτους λαμβάνουν όλοι ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ από το Δήμο, που μπορεί να τους χρησιμεύσει σαν προϋπηρεσία στο ιδιωτικό τομέα. Η απονομή της στους καθηγητές γίνεται σε ειδική τελετή, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Οι περισσότεροι καθηγητές μας σε ποσοστό 90%, έρχονται από συστάσεις. Σε περίπτωση που υπάρχουν κενά θέσεων διδασκαλίας, αναζητούμε την πλήρωση τους μέσω αγγελιών σε εκπαιδευτικά site ή ανακοινώσεων σε ΑΕΙ κ.λ.π.

4. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε ή ενδεχομένως έχετε αντιμετωπίσει κατά την διάρκεια της λειτουργίας του κοινωνικού φροντιστηρίου; Ποια βοήθεια σας παρέχει ο Δήμος;

Δυσκολίες συναντήσαμε όπως όλοι κατά την περίοδο της πανδημίας του covid και της τηλεκπαίδευσης. Σκεφτείτε μια οικογένεια με 3-4 παιδιά όλων των ηλικιών (από μωρά που κλαίνε μέχρι μαθητές Λυκείου), σε ένα δωμάτιο και μόνο με ένα Η\Υ, που πρέπει να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα μαθήματα σχολείου ή φροντιστηρίου… Σκεφτείτε καθηγήτρια με παιδιά στο σπίτι… Υπήρξαν πολλά προβλήματα αλλά δόθηκαν λύσεις , όπου ήταν εφικτό και αυτό ήταν αποτέλεσμα της θέλησης, του πείσματος και της αγάπης για τα παιδιά των εθελοντών καθηγητών. Επίσης φέτος υπήρχαν και οι δυσκολίες από τη νόσηση ή την υποχρεωτική καραντίνα κάποιων καθηγητών με βάση τα πρωτόκολλα του covid. Ο Δήμος ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των συντονιστριών, οι οποίες καταθέτουν τον ετήσιο προϋπολογισμό εξόδων του ΚΦΔΝΣ, που αφορούν την υλικοτεχνική υποδομή, τα αναλώσιμα, τη γραφική ύλη, το φωτοτυπικό χαρτί, τα προωθητικά έντυπα κλπ. Πρέπει να τονιστεί η μεγάλη στήριξη της Διευθύντριας του 1ου Γυμνασίου Ν. Σμύρνης Κ. Ματίνας Λινού, η οποία μας παραχώρησε τις αίθουσες διδασκαλίας και διδάσκει και η ίδια στους μαθητές του Φροντιστηρίου.

5. Υπάρχουν μερικές οικογένειες οι οποίες ενδεχομένως τηρούν τα κριτήρια για το κοινωνικό φροντιστήριο, παρόλα αυτά φαίνεται να είναι διστακτικοί με αποτέλεσμα να στέλνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια επί πληρωμή και κατ επέκταση να ζορίζονται και οι ίδιοι οικονομικά. Τι θα λέγατε σε αυτούς τους γονείς προκειμένου να προτιμήσουν το κοινωνικό φροντιστήριο;

Το ΚΦΔΝΣ δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από ένα ιδιωτικό φροντιστήριο, γιατί λειτουργεί με τους κανόνες ενός επαγγελματικά οργανωμένου χώρου, παρέχοντας γνώσεις υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου. Η καλύτερη σύσταση για το φροντιστήριο μας, είναι να μιλήσει κάποιος με τους μαθητές μας, που φοίτησαν ή φοιτούν στο χώρο μας. Οι μαθητές που φοιτούν στα τμήματα μας, παίρνουν σημειώσεις από τους καθηγητές τους, δίνουν συχνά τεστ αξιολόγησης των γνώσεων τους, ενημερώνονται οι γονείς για την πρόοδο και τη συμπεριφορά τους. Όλη η ομάδα μας, συντονιστές, γραμματεία, καθηγητές, βρίσκεται δίπλα στους μαθητές μας, προσπαθώντας να δώσει λύση σε κάθε τους πρόβλημα. Η επιτυχία των μαθητών μας της Γ΄ Λυκείου στις πανελλήνιες εξετάσεις αγγίζει το 70%.

6. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2022 και τι θα θέλετε να αλλάξει από την νέα χρονιά, θα θέλατε ενδεχομένως κάποια παραπάνω στήριξη από τον δήμο ή θα θέλατε να προβληθεί το έργο σας ακόμα περισσότερο προκειμένου να προσελκύσετε και άλλον κόσμο;

Στόχος μας για το σχολικό έτος 2022-23 είναι να φθάσουμε τους 200 μαθητές και τους 50 εθελοντές καθηγητές, Επίσης, να διοργανώνουμε 1-2 events το χρόνο με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, προς τιμήν όλων των εμπλεκομένων στο ΚΦΔΝΣ, εφ’ όσον το επιτρέπουν οι συνθήκες. Υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία τμημάτων στήριξης μαθητών Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των σχολείων τους. Η επιπλέον στήριξη που θα θέλαμε από το Δήμο, είναι στον τομέα της προβολής της προσπάθειας και της κοινωνικής προσφοράς των εθελοντών, ώστε να γίνει ευρέως γνωστός ο χώρος. Έτσι θα επωφεληθούν περισσότεροι συμπολίτες μας, που έχουν οικονομικά προβλήματα και θα προσελκύσουμε και περισσότερους εθελοντές καθηγητές. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο αδύναμων οικογενειών και θα δοθούν σε περισσότερα παιδιά ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Είμαστε όλοι έτοιμοι να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία στηρίζοντας αυτό το θεσμό και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *