Νεοσμυρνιώτης ο Πανελλήνιος πρωταθλητής κωπηλασίας

Νεοσμυρνιώτης ο Πανελλήνιος πρωταθλητής κωπηλασίας

Στο ψηλότερο σκαλί της Ελληνικής κωπηλασίας ο 21χρονος Νεοσμυρνιώτης Αλέξανδρος Μηναδάκης. Παρακάτω θα διαβάσετε την συνέντευξη που δίνει στον Άγγελο Μάριο Τσιρώνη για το NsReloaded, σχετικά με την ενασχόλησή του με την κωπηλασία, την καθημερινότητά του αλλά και το μέλλον του:

1) Πες μας λίγα πράγματα για εσένα. Που μεγάλωσες; Που πήγες σχολείο; Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με το άθλημα της κωπηλασίας και γιατί επέλεξες αυτό το άθλημα;

Μεγάλωσα στην Νέα Σμύρνη, όλα μου τα παιδικά χρόνια τα πέρασα εδώ, όπως και τώρα που ακόμα είμαι δημότης της. Όταν πήγαινα σχολείο στο δημοτικό πήγαινα στα Εκπαιδευτήρια Χουρδάκη, όμως στο γυμνάσιο άρχισα να φοιτώ στο 5ο γυμνάσιο Νέας Σμύρνης και μετέπειτα στο 5ο λύκειο από όπου και αποφοίτησα. Η πρώτη μου επαφή με την κωπηλασία είναι λίγο αστεία η αλήθεια είναι. Όταν ήμουν πιο μικρός έπαιζα ποδόσφαιρο, όμως κάποια στιγμή δεν ήμουν πολύ ικανοποιημένος και επέλεξα να σταματήσω. Ήμουν σε αναζήτηση τότε με τι άθλημα θα ασχοληθώ μετέπειτα. Όντας 11 χρόνων λοιπόν, έπαιζα στο PlayStation ένα παιχνίδι με τους Ολυμπιακούς αγώνες όπου είχε και κωπηλασία μέσα. Από την στιγμή που κέρδιζα συνέχεια στο συγκεκριμένο άθλημα στο βιντεοπαιχνίδι και πιστεύοντας ότι είμαι πολύ καλός σε αυτό αποφάσισα να ξεκινήσω κανονικά. Οπότε ουσιαστικά η πρώτη μου επαφή ήταν μέσω ενός βιντεοπαιχνιδιού.

2) Πέραν του πιεσμένου προγράμματός σου εξαιτίας των προπονήσεων, ποια είναι η καθημερινότητα σου; Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερό σου χρόνο;

Λόγω των πολλών και πολύωρων προπονήσεών μου έχω ένα αρκετά πιεσμένο πρόγραμμα χωρίς να έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο διαθέσιμο μέσα στην μέρα. Η καθημερινότητά μου έχει λίγο από όλα. Όταν ξυπνάω τρώω ένα υγιεινό πρωινό, πίνω τον καφέ μου είτε στο σπίτι είτε κάποιες φορές έξω με φίλους, μετά τρώω το μεσημεριανό μου πάω στην προπόνηση και όταν επιστρέφω τρώω πάλι κάτι και μετά το βράδυ προσπαθώ όσο μπορώ να διαβάζω για την σχολή μου και μετά να ξεκουραστώ. Στον ελεύθερο μου χρόνο όμως, θα προτιμήσω να βγω κάποια βόλτα με τους φίλους μου να περάσω λίγο χρόνο μαζί τους ή να πάω να παίξω ποδόσφαιρο που μου αρέσει πολύ και το έχω σαν χόμπι.

3) ποια είναι η μεγαλύτερη διάκριση που έχεις λάβει ως αθλητής; Πόσες θυσίες χρειάστηκαν για να πετύχεις κάτι τόσο σπουδαίο;

Η μεγαλύτερή μου διάκριση μέχρι στιγμής είναι να στεφθώ αρκετές φορές πρωταθλητής Ελλάδος σε διάφορες κατηγορίες. Η κωπηλασία είναι ένα άθλημα το οποίο χρειάζεται μεγάλη προσήλωση στον στόχο σου και οι προπονήσεις όπως ανέφερα προηγουμένως είναι πολύωρες και αρκετά επίπονες. Πρέπει να θυσιάσεις πολλά πράγματα και πολλές στιγμές με δικούς σου ανθρώπους αν θέλεις να είσαι σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο και να έχεις τα αποτελέσματα που ονειρεύεσαι να έχεις.

4) πιστεύεις ότι στην Ελλάδα είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για τους αθλητές της κωπηλασίας; Ποια είναι η βοήθεια που λαμβάνετε εκ μέρους του κράτους και του δήμου;

Στην Ελλάδα δυστυχώς οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για την κωπηλασία, όπως και για όλα τα αθλήματα πλην του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ και ίσως κάποιον ομαδικών αθλημάτων ακόμα. Ένας αθλητής της κωπηλασίας στην χώρα μας δυστυχώς δεν έχει καμία βοήθεια από κανέναν παρά μόνο την οικογένεια του. Είναι ένα άθλημα το οποίο έχει ελάχιστη αναγνωρισιμότητα στην χώρα μας και δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει κανένα εισόδημα αλλά ούτε καν κάποια χρηματική επιβράβευση για κάποια τυχόν διεθνή σου διάκριση παρά μόνο αν είσαι στην κατηγορία ανδρών και λάβεις κάποιο μετάλλιο σε ένα πανευρωπαϊκό ή παγκόσμιο. Αλλιώς αν βγεις τέταρτος η επιβράβευση σου θα είναι 0€ και η προβολή σου στα μέσα θα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Δυστυχώς την προσπάθεια που κάνουν όλοι οι αθλητές της κωπηλασίας δεν την αναγνωρίζει η πολιτεία, ούτε ο Δήμος και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να ακουστούν αυτά τα πράγματα μέσα από αυτή τη συνέντευξη.

5) Τι να περιμένουμε στο μέλλον από τον Αλέξανδρο Μηναδάκη; Ποιοι είναι οι επόμενοί σου στόχοι;

Ο επόμενος μου στόχος είναι η συμμετοχή στους Μεσογειακούς Αγώνες παράκτιας κωπηλασίας όπου θα διεξαχθούν στο Ηράκλειο της Κρήτης τον Σεπτέμβριο,και η συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας. Όσο για το τι να περιμένετε από εμένα, ένα είναι σίγουρο, ότι θα δίνω πάντα τον καλύτερο μου εαυτό και θα είμαι όσο πιο μαχητικός γίνεται για να διεκδικώ πάντα το καλύτερο και να μπορέσω να εκπροσωπήσω την χώρα μας με τα γαλανόλευκα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *