Σε βαλκανικό διαγωνισμό ρητορικής που έλαβε χώρα στην Σερβία έλαβε διάκριση η Ελλάδα. Η ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από τους Κωνσταντίνος Γκαμπής, Γιώργος Κουτσονίκας και Πελίνα Σταματάκη κατάφεραν να διακριθούν και να λάβουν την πρώτη θέση στον διαγωνισμό με θέμα «Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην πανδημία του covid19». Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι η κοπέλα της ομάδας, η Πελίνα, είναι παιδί της γειτονιάς μας, καθώς πήγαινε στην ευαγγελική σχολή.
1) Ρητορικη, ένα ασυνήθιστο «σπορ» στην Ελλάδα, τι ήταν αυτό που σας έκανε να την επιλέξετε; Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με αυτήν και ποσα χρόνια ασχολείστε;
Πελίνα-> Τα παιδιά, ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος, ανακάλυψαν φέτος, στο δεύτερο έτος των σπουδών τους, τον κόσμο του debate (και, όπως φάνηκε, με μεγάλη επιτυχία!). Εγώ πάλι είχα την τύχη να έχω όμιλο ρητορικής στο Γυμνάσιο, και έτσι ήρθα σε πρώτη επαφή με το αγώνισμα από μικρή. Και λέω “τύχη” γιατί, παρ’ ότι είναι ένα άθλημα εξαιρετικά δημιουργικό, ενδιαφέρον και αρκετά διαδεδομένο σε πολλές χώρες του εξωτερικού, δυστυχώς στην Ελλάδα είναι προνόμιο λίγων δημόσιων σχολείων, σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στην Αθήνα, και κατά κανόνα των ιδιωτικών. Πλέον είμαστε και οι τρείς μέλη του Ρητορικού Ομίλου Νομικής Αθηνών. Μετά από μια γρήγορη συζήτηση, νομίζω όλοι μας συμφωνούμε οτι αυτό που μας αρέσει στην ρητορική είναι η πρόκληση του να ανέβεις σε ένα σταντ, να τσακωθείς “πολιτισμένα” με τους αντιπάλους σου, να καταπολεμήσεις το άγχος του να μιλάς μπροστά σε κόσμο και ταυτόχρονα να βάλεις σε τάξη τις σκέψεις σου, ενώ πασχίζεις να τους δώσεις δομή και ακρίβεια “μαθηματική” – όπως θα έλεγε και ο Γιώργος.
2) Ήσασταν από παλιά ομάδα ή γνωριστήκατε πρόσφατα; Πως δέσατε τόσο καλά;
Γιώργος-> Η αλήθεια είναι πως πριν τον διαγωνισμό στην Ελλάδα δεν γνωριζόμασταν ούτε στο ελάχιστο, σε αντίθεση με άλλες ομάδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Σερβία . Συνάντησα τον Κωνσταντίνο για πρώτη φορά στον εθνικό διαγωνισμό όπου νικήσαμε ενώ η Πελίνα προστέθηκε αργότερα (ήταν μέλος της ομάδας που έχασε στον εθνικό τελικό) ώστε να συμπληρωθούν τα απαιτούμενα τρία μέλη. Και ενώ κάποιος θα περίμενε (όπως άλλωστε πιστεύω κάθε μέλος της ομάδας φοβόταν) ότι θα υπήρχαν αμήχανες στιγμές ακόμη και ασυμφωνία χαρακτήρων η πραγματικότητα ήταν το ακριβώς αντίθετο. Η επιθυμία τόσο να απολαύσουμε την πρωτόγνωρη εμπειρία όσο και να νικήσουμε τον διαγωνισμό σε συνδυασμό με την αγάπη μας για τη ρητορική και φυσικά τη καλή παρέα ήταν το κλειδί που μας επέτρεψε αφενός να συνεργαζόμαστε άνετα και αφετέρου να φτιάξουμε μια ανεξίτηλη χαρούμενη ανάμνηση. Πέρα από καλή ομάδα με κάποια από τα πιο ικανά άτομα που έχω γνωρίσει, οπωσδήποτε ήμασταν μια απίστευτη παρέα την οποία ένιωθα ότι γνώριζα χρόνια.
3) Ποιο είναι το προσκήνιο του μεγάλου διαγωνισμού ρητορικής που διεξήχθη στην Σερβία; Τι διαδικασία ακολουθήθηκε για να φτάσετε ως εκεί;
Πελίνα-> Σε μια προσπάθειά της να ενισχύσει την συζήτηση γύρω από τον ευρωσκεπτικισμό, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της, η Ευρωπαϊκή Ένωση διοργάνωσε ένα μεγάλο πρότζεκτ (“EU Youth Zone”), αποκορύφωμα του οποίου ήταν ο διαγωνισμός debate ανάμεσα σε παλιά και επικείμενα νέα κράτη – μέλη της. Σε επτά κράτη (Ιταλία, Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Λιθουανία και Σερβία) διεξήχθησαν εθνικοί προκριματικοί αγώνες ρητορικής, των οποίων οι νικητές πήγαν στην Σερβία για την τελική φάση του διαγωνισμού, όπου θα διαγωνίζονταν οι εκπρόσωποι των κρατών μεταξύ τους (ανάμεσα στους οποίους είχαμε την τύχη να είμαστε κι εμείς!). Τα θέματα που αντιμετωπίσαμε εκεί αφορούσαν κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση και την στάση της απέναντι στην πανδημία, τόσο σε πρακτικό επίπεδο (για παράδειγμα, έδειξαν τα ευρωπαϊκά κράτη αλληλεγγύη μεταξύ τους κατά την διάρκεια της πανδημίας;) όσο και σε πιό αφηρημένο (πρέπει, τελικά, να επιτρέπεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός;).
4) Υπήρξε κάποια βοήθεια από το ελληνικό κράτος ή από κάποιον άλλον φορέα για την χρηματοδότηση του ταξιδιού σας στην Σερβία ή το καλύψατε με δικά σας έξοδα;
Πελίνα-> Το πρότζεκτ στο σύνολό του χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Europe For Citizens”. Εθνικές ΜΚΟ που ασχολούνται με την δραστηριοποίηση των νέων στην χώρα τους ανέλαβαν να προωθήσουν την δράση σε εθνικό επίπεδο. Στην Ελλάδα την δουλειά αυτή ανέλαβε η 4C σε συνεργασία με την Hellenic Youth Participation (φιλική συμβουλή: τσεκάρετε την δράση αυτών των οργανώσεων – προωθούν πολλά τέτοια προγράμματα, τα περισσότερα από αυτά με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που προσφέρουν ταξίδια και εμπειρίες σε πολλές χώρες του εξωτερικού!).
5) Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον στον τομέα της ρητορικής; Ακολουθούν και άλλοι αγώνες στο σύντομο μέλλον;
Γιώργος-> Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήταν ο τελευταίος για τη φετινή σεζόν 21/22. Για μένα η φετινή χρόνια ήταν η πρώτη μου επαφή με τη τέχνη της ρητορικής την οποία ερωτεύθηκα αστραπιαία. Η εμπειρία του ευρωπαϊκού διαγωνισμού μας γοήτευσε όλους και πλέον βάζουμε στόχο να συμμετάσχουμε σε όσους πιο πολλούς διαγωνισμούς μπορούμε και φυσικά να βελτιωνόμαστε και να αποκτάμε εμπειρίες .Απώτερος στόχος μας είναι η συμμετοχή σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας στο υψηλότερο επίπεδο.